Kjo sjellje antisociale tregon një inteligjencë të lartë

Introversioni mund të shoqërohet me inteligjencë të lartë. Studime të ndryshme e kanë treguar këtë në të kaluarën dhe një i ri i botuar në “British Journal of Psychology” e ka treguar këtë: sipas tij, njerëzit më të zgjuar nuk janë veçanërisht të shoqërueshëm, por ata raportojnë nivele më të larta lumturie. Në fakt, psikologët evolucionarë Satoshi Kanazawa dhe Norman Li besojnë se kjo lidhje mund të gjendet në komunitetet njerëzore parahistorike.

Në studimin e ri, shkencëtarët vlerësuan dendësinë e popullsisë në një zonë si dhe shpeshtësinë e kontakteve sociale. Siç vunë re, socializimi shoqërohet me nivele më të larta lumturie, por jo mes njerëzve me inteligjencën më të lartë: këta të fundit raportojnë lumturinë ndërsa janë më pak socialë.

Në studimin e ri, shkencëtarët vlerësuan dendësinë e popullsisë në një zonë si dhe shpeshtësinë e kontakteve sociale. Siç vunë re, socializimi shoqërohet me nivele më të larta lumturie, por jo mes njerëzve me inteligjencën më të lartë: këta të fundit raportojnë lumturinë ndërsa janë më pak socialë.

Por si lidhet kjo gjetje me paraardhësit tanë të largët? Në të kaluarën e largët, lumturia ishte e lidhur me mbijetesën, për të cilën bashkëjetesa në grup ishte thelbësore. Sidoqoftë, njerëzit më të zgjuar kanë mjete më efikase për mbijetesë, atëherë dhe tani, kështu që nuk u duheshin kaq shumë shoqërues gjuetie, për shembull, jo vetëm për të mbijetuar, por edhe për t’i dhënë kuptim jetës së tyre.

Pra, nëse ju pëlqen shoqëria e një libri ose filmi të mirë më shumë sesa një grup i madh në një festë, kjo mund të jetë një shenjë e inteligjencës së lartë.


Shtuar 27.05.2023 19:06