Jeni zgjuar pak para alarmit? Zbuloni pse ju ndodh

Nëse vazhdoni të zgjoheni disa minuta para se të bie alarmi, mund të nënkuptojë se po bëni diçka siç duhet.

Ndonjëherë mund të jetë e bezdisshme të zgjohesh para kohës së paracaktuar, por është diçka krejtësisht normale.

Sidomos nëse prireni të jeni konsistent kur shkoni për të fjetur natën dhe kur zgjoheni në mëngjes, thotë Sudha Tallavajhula, profesore e asociuar e neurologjisë në UTHealth Houston dhe drejtore mjekësore e Qendrës TIRR Memorial Hermann për Mjekësinë Neurologjike të Gjumit.

Në fakt, kjo është një shenjë se ju jeni duke bërë një gjumë të mirë.

“Ne kemi trajnuar trupin tonë që të flejë dhe të zgjohet në një kohë të caktuar, edhe pa pasur nevojë për një orë alarmi”, shpjegon Dr. Tallavajhula.

Roli i ritmit tuaj cirkadian

Ritmi juaj cirkadian është në thelb ora e brendshme natyrale e trupit tuaj që rregullon ciklin tuaj gjumë-zgjim, informon albeu.com. Kryesisht i përgjigjet ndryshimeve në dritë, të cilat diktojnë prodhimin e hormonit melatonin që nxit gjumin, sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë.

Ndërsa mbrëmja bëhet më e errët, truri juaj sinjalizon trupin tuaj për të prodhuar melatonin në mënyrë që të filloni të ndiheni të përgjumur. Kur shihni dritë në mëngjes, prodhimi i melatoninës mbaron dhe ju jeni më vigjilent.

Të kesh një orar të caktuar të gjumit dhe një orar të caktuar zgjimi (ose në cilën orë bie alarmi) mund ta bëjë këtë ritëm edhe më të saktë. Deri në pikën ku trupi juaj e di pothuajse saktësisht se kur ta fillojë ditën, thekson Dr. Tallavajhula.

Gjithashtu mbani në mend se është normale të zgjoheni për një kohë në orët e hershme të mëngjesit. Dy deri në tre orët e para të gjumit priren të jenë më të thellat. Pas kësaj, zgjimet janë të zakonshme. Por ju duhet të jeni në gjendje të ktheheni në gjumë shpejt./albeu.com 


Shtuar 14.02.2023 15:41