5 mënyrat se si Iphone juaj mund t’ju shpëtojë jetën

Një sërë aplikacionesh iOS janë krijuar për të ndihmuar përdoruesit në rast urgjence, qoftë lëndim serioz apo viktimë e një krimi.

Në këto situata, një telefonatë në shërbimet e urgjencës është gjëja e parë që duhet të bëni, por edhe aplikacionet mund t’ju ndihmojnë.

 

Të kesh një që për shembull, të udhëzon se si të trajtosh dëmtimet është si të kesh një çantë të ndihmës së parë në makinë, nuk dihet kur do t’ju nevojitet, por do të jeni mirënjohës për të kur ta bëni.

 

Për t’u siguruar që jeni sa më i përgatitur për çdo urgjencë, merrni parasysh shkarkimin e aplikacioneve dhe aktivizimin e cilësimeve më poshtë.

 

  1. Ndihma e parë

Nëse e gjeni veten në një situatë ngjitëse që kërkon pak ndihmën e parë, atëherë ky është aplikacioni për ju.

 

Zhvilluar nga Kryqi i Kuq Amerikan, ndihma e parë është një mjet edukativ që ju tregon se çfarë të bëni në rast të pothuajse çdo urgjence mjekësore që mund të imagjinohet.

 

Baza e të dhënave përfshin udhëzime se si të trajtohen goditjet në tru, sulmet në zemër, gjakderdhjet e rënda, kockat e thyera dhe shumë të tjera.

 

Nëse jeni jashtë vendit, aplikacioni madje mund t’ju ndihmojë t’ju japë udhëzime për dikë që mund të mos flasë anglisht.

 

Mund ta shkarkoni nga App Store. Një version i ngjashëm është në dispozicion nga St Johns Ambulance.

  1. Find My

Aplikacioni Find My i iPhone-it tuaj është një mënyrë e dobishme për të gjetur një pajisje të humbur, por mund t’ju ndihmojë gjithashtu në rast urgjence.

 

Mjeti mund të paralajmërojë miqtë dhe familjen tuaj për vendndodhjen tuaj në çdo kohë, në mënyrë që ata të dinë nëse udhëtimi juaj për në shtëpi ka shkuar keq.

 

Për të ndarë vendndodhjen tuaj pafundësisht me dikë, sigurohuni që të dy të keni një iPhone.

 

Hapni aplikacionin “Gjej aplikacionin tim”, prekni skedën “Njerëzit” në pjesën e poshtme majtas dhe shtypni “Ndaj vendndodhjen time”.

 

Kërkoni për kontaktin ose kontaktet me të cilat dëshironi të ndani vendndodhjen tuaj dhe prekni lehtë mbi “Dërgo lart djathtas”.

 

“Zgjidh” ose “Ndaj” për një orë, “Ndaj” deri në fund të ditës ose “Ndaj” për një kohë të pacaktuar.

 

Mos harroni, nëse zgjidhni të ndani për një kohë të pacaktuar, ato kontakte do të jenë në gjendje të shohin vendndodhjen tuaj në çdo kohë. Shpërndajeni këtë privilegj me masë.

 

Natyrisht, gjithmonë mund të ndaloni ndarjen e vendndodhjes tuaj duke çaktivizuar ndryshimin e vendndodhjes në aplikacionin Gjej “My” brenda skedës “Me”.

 

Ju gjithashtu mund të hiqni përgjithmonë një mik nga ndarja e vendndodhjes. Shkoni te “Gjeni” aplikacionin tim > skeda “Njerëzit” > Prekni personin me të cilin dëshironi të ndaloni ndarjen e vendndodhjes tuaj > Rrëshqitni shpejt lart në kartën e informacionit në fund të ekranit > Prekni “Ndalo ndarjen e vendndodhjes sime”.

 

Mund të përdorni gjithashtu Find My për të gjetur pajisjet e humbura në një hartë, gjë që është e shkëlqyeshme për të gjurmuar celularët e humbur ose të vjedhur.

 

Është gjithashtu e mundur të fshini nga distanca iPhone-in tuaj ose një vegël tjetër të Apple , për të ndaluar hajdutët të kapin informacionin ose skedarët tuaj.

  1. SOS emergjente

iPhone juaj ka një veçori urgjence që duhet ta konfiguroni sa më shpejt të jetë e mundur.

 

E quajtur Emergency SOS, kur aktivizohet, telefononi në mënyrë diskrete numrin e urgjencës për zonën tuaj dhe dërgon vendndodhjen tuaj te kontaktet tuaja.

 

Sistemi është i shkëlqyer nëse keni një problem mjekësor që kërkon vëmendje urgjente.

 

Por mund të përdoret gjithashtu për të kontaktuar policinë dhe njerëzit e dashur nëse ndiheni ndonjëherë në rrezik.

 

Nëse keni një iPhone 8 ose version më të ri, duhet të mbani të shtypur njëkohësisht butonin e ndezjes dhe një nga çelësat e volumit.

 

Ju duhet të shihni “Emergency SOS” që shfaqet në ekran dhe do të fillojë të numërojë mbrapsht për disa sekonda përpara se të telefononi shërbimet e urgjencës.

 

Sigurohuni që të mbani të dy butonat.

 

Nëse keni një iPhone 7 ose më të hershëm, do t’ju duhet të shtypni pesë herë shpejt butonin e ndezjes dhe më pas të rrëshqisni gishtin mbi butonin “Emergjenca SOS” që shfaqet në ekran.

 

Nëse nuk e rrëshqitni butonin, atëherë do të fillojë të bjerë një alarm.

 

Nëse keni konfiguruar një listë të kontakteve të urgjencës, do t’u dërgojë atyre vendndodhjen tuaj pasi telefonata juaj me shërbimet e urgjencës shkëputet.

  1. ID mjekësore

Aplikacioni Shëndeti i iPhone TUAJ ka një veçori të integruar që mund të paralajmërojë personelin e ambulancës dhe shërbimet e urgjencës për informacione që ju shpëtojnë jetë rreth alergjive dhe kushteve tuaja mjekësore, edhe kur telefoni juaj është i kyçur.

 

Gjithashtu mund t’i njoftojë ata për informacione të tjera jetike rreth jush, si grupi juaj i gjakut dhe kë të kontaktojnë në një situatë kritike – të gjitha pa pasur nevojë të futni kodin tuaj të kalimit.

 

Për të konfiguruar hapni aplikacionin Shëndeti dhe trokitni lehtë mbi imazhin e profilit tuaj në këndin e sipërm djathtas të ekranit tuaj. Prekni ID Mjekësore.

 

Futni kontaktet tuaja të urgjencës dhe informacionin shëndetësor si data e lindjes, gjatësia dhe grupi i gjakut.

 

Aktivizo “Show When Locked” për të vënë në dispozicion ID-në mjekësore nga ekrani i kyçjes.

 

Në rast urgjence, kjo u jep njerëzve që duan të ndihmojnë disa informacione të rëndësishme, si p.sh. kontaktet e urgjencës që keni futur.

 

Mund të ndihmojë gjithashtu në paralajmërimin e personelit të urgjencës për çdo gjendje mjekësore para-ekzistuese që mund të keni nëse gjendeni pa ndjenja.

 

  1. Kontaktet e urgjencës

Kontaktet e urgjencës mbahen të përditësuara me vendndodhjen tuaj pasi të bëni një telefonatë SOS të urgjencës.

 

Sipas Apple: “Pasi mbaron një telefonatë urgjence, iPhone juaj sinjalizon kontaktet tuaja të urgjencës me një mesazh me tekst, përveç nëse zgjidhni ta anuloni.

 

“Iphone dërgon vendndodhjen tuaj aktuale dhe për një periudhë kohe pasi të keni hyrë në modalitetin SOS, kontaktet tuaja të urgjencës marrin përditësime kur vendndodhja juaj ndryshon.”

 

Për të konfiguruar një ose më shumë kontakte të urgjencës, hapni aplikacionin Shëndeti dhe prekni foton e profilit tuaj, më pas prekni ID-në mjekësore.

 

Prekni Edit, më pas lëvizni te Kontaktet e urgjencës. Prekni butonin Shto për të shtuar një kontakt urgjence.

 

Prekni një kontakt dhe më pas shtoni lidhjen e tyre. Prekni U krye për të ruajtur ndryshimet tuaja./ h.ll/albeu.com

 

Shtuar 19.01.2022 20:00