Rëndësia e Muajit Të Ndërgjegjësimit Për Shëndetin Mendor

Muaji maj është muaji i Ndërgjegjësimit të Shëndetit Mendor. Në këtë muaj, në të gjithë botën organizohen aktivitete për sensibilizimin dhe rritjen e ndërgjgjësimit për këtë çështje.

Nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme se tani të pranohet se shëndeti mendor është një komponent thelbësor për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme të dikujt dhe se sëmundjet mendore janë të zakonshme dhe të trajtueshme.

Çdokush prej nesh mund të përballet me sfida në jetë që mund të ndikojnë në shëndetin tonë mendor. Në fund të fundit askush nga ne nuk e kishte idenë se të gjitha botët tona do të përmbyseshin nga koronavirusi dhe se shqetësimi, izolimi, vetmia, depresioni dhe ankthi do të bëheshin përvoja kolektive të ndara nga të gjithë.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIMH) , sëmundjet mendore janë të zakonshme. Gjysma e të gjitha sëmundjeve mendore kronike fillon në moshën 14 vjeç, me tre të katërtat në moshën 24 vjeç.

Sa më shumë që flasim për shëndetin mendor së bashku, aq më të normalizuara bëhen këto biseda – në fund të fundit duke i fuqizuar njerëzit të kërkojnë ndihmën që u nevojitet. Dhe për fat të mirë, më shumë njerëz tani po flasin dhe i japin përparësi shëndetit të tyre mendor, ashtu siç do të bënin shëndetin e tyre fizik. Ata po përqafojnë gjithashtu kujdesin për veten për të përmirësuar mirëqenien e përgjithshme.

Kjo është kritike sepse kur kujdeseni për shëndetin tuaj mendor, shëndeti juaj fizik dhe emocional gjithashtu përmirësohet, dhe keni më shumë gjasa të mësoni dhe të punoni në mënyrë produktive dhe të përballeni në mënyrë efektive me stresorët e jetës. Megjithatë, kujdesi për veten duket i ndryshëm për të gjithë.

Ushtrimi, gjumi dhe një dietë e ekuilibruar mund të jenë strategjia për disa, ndërsa të tjerët mund të përfitojnë nga bashkimi me një grup mbështetës ose të shohin një profesionist të shëndetit mendor. Është e rëndësishme të identifikoni se çfarë funksionon më mirë për ju.

Burimi Fenwayhealth


Shtuar 2.05.2024 16:45