Historia e makinës Smart (FOTO LAJM)

Smart Automobile nuk është një kompani e pavarur, por një ndarje e Daimler-Benz e specializuar në prodhimin e makinave me të njëjtën emër markë. Selia ndodhet në Bwblingen, Gjermani.

Historia e kompanisë filloi relativisht kohët e fundit, në fund të viteve 1980. Prodhuesi i njohur zviceran i orëve Nicholas Hayek doli me idenë për të krijuar një makinë të gjeneratës së re që në radhë të parë ishte kompakte. Ideja e një makine thjesht urbane e bëri Hayek të mendojë për një strategji për ndërtimin e një makine. Parimet themelore ishin dizenjimi, zhvendosja e vogël, kompaktësia, makina me dy terrene. Projekti i krijuar u quajt Swatchmobile.

Hayek nuk e la idenë, por ai nuk e kuptoi plotësisht industrinë e automobilave, pasi ai ishte i angazhuar në prodhimin e orëve tërë jetën e tij dhe e kuptoi se modeli i lëshuar nuk kishte gjasa të ishte në gjendje të konkurronte me kompanitë e automobilave me një histori të gjatë.

Një proces aktiv i kërkimit të një partneri fillon midis industrialistëve të industrisë së automobilave.

Bashkëpunimi i parë me Volkswagen u shemb pothuajse menjëherë pas përfundimit të tij në 1991. Projekti nuk i interesoi veçanërisht drejtuesit të Volkswagen, pasi vetë kompania po zhvillonte një projekt paksa të ngjashëm me idenë e Hayek.

Kjo u pasua nga një seri dështimesh të refuzimeve nga ndërmarrjet e mëdha të makinave, njëra prej të cilave ishte BMW и Renault.

E megjithatë Hayek gjeti një partner në fytyrën e markës Mercedes-Benz. Dhe më 4.03.1994/XNUMX/XNUMX, u përfundua një akt i pëlqimit për partneritet në Gjermani.

Një ndërmarrje e përbashkët e quajtur Micro Compact Car (shkurtesa MMC) u krijua.

Historia e markës së makinave Smart

Formacioni i ri përfshiu dy kompani, nga njëra anë MMC GmBH, e cila ishte e përfshirë drejtpërdrejt në projektimin dhe prodhimin e makinave, dhe nga ana tjetër, SMH auto SA, detyra kryesore e së cilës ishte dizenjimi dhe transmetimi. Zhvillimi i dizajnit nga kompania zvicerane e orëve solli unike në markë.

Tashmë në vjeshtën e vitit 1997, u hap një fabrikë për prodhimin e markës Smart dhe u lëshua modeli i parë, i quajtur Smart City Coupe.

Pas vitit 1998, Daimler-Benz bleu pjesën e mbetur të aksioneve nga SMH, e cila nga ana tjetër bëri që MCC të zotërohej vetëm nga Daimler-Benz, dhe shumë shpejt ndërpreu plotësisht lidhjet me SMH dhe ndryshoi emrin në Smart GmBH.

Historia e markës së makinave Smart

Në fillim të shekullit të ri, ishte kjo kompani që u bë ndërmarrja e parë në industrinë e automobilave që shiti makina përmes internetit.

Ka pasur një zgjerim të ndjeshëm të modelit. Kostot ishin të mëdha, por kërkesa ishte e ulët, dhe më pas kompania ndjeu një barrë të rëndë financiare, e cila çoi në integrimin e operacioneve të saj me Daimler-Benz.

Në vitin 2006, kompania pësoi një shkatërrim financiar dhe falimentoi. Kompania u mbyll dhe të gjitha operacionet u morën nga Daimler.

Në vitin 2019, gjysma e aksioneve të kompanisë u ble nga Geely, përmes së cilës u krijua një fabrikë prodhimi në Kinë.

Emri “Swatcmobil” i shpikur nga Hayek nuk i interesoi partnerit dhe me marrëveshje të përbashkët u vendos që emri i markës të ishte Smart. Fillimisht, mund të mendoni se emri përmban diçka intelektuale, sepse në përkthim në rusisht fjala do të thotë “i zgjuar”, dhe kjo është një kokërr e së vërtetës. Vetë emri “Smart” është rezultat i bashkimit të dy shkronjave të mëdha të kompanive që bashkohen me parashtesën “art” në fund.

Në këtë fazë, kompania vazhdon zhvillimin e shpejtë dhe përmirësimin e makinave përmes futjes së teknologjive të reja. Dhe origjinaliteti i dizajnit, i hartuar nga Hayek, meriton vëmendje të veçantë.

THEMELUESI

Historia e markës së makinave Smart

Shpikësi i orëve zvicerane, Nicholas Georg Hayek lindi në dimrin e vitit 1928 në qytetin e Bejrutit. Pasi mbaroi shkollën, ai shkoi për të studiuar si inxhinier metalurgjik. Kur Hayek mbushi 20 vjeç, familja u transferua për të jetuar në Zvicër, ku Hayek mori shtetësinë.

Në 1963 ai themeloi Hayek Engineering. Specifika e kompanisë ishte ofrimi i shërbimeve. Kompania e Hayek u punësua më pas për të vlerësuar pozicionin e disa kompanive të mëdha të orëve.

Nicholas Hayek bleu gjysmën e aksioneve në këto kompani dhe së shpejti krijoi kompaninë e orëve të Swatch. Pas kësaj, bleva vetes edhe disa fabrika.

Ai mendoi për idenë e krijimit të një makine unike të vogël me një dizajn kompakt, dhe shumë shpejt zhvilloi një projekt dhe hyri në një partneritet biznesi me Daimler-Benz për të krijuar makina Smart.

Nicholas Hayek vdiq nga një sulm në zemër në verën e vitit 2010 në moshën 82 vjeç.

SIMBOL

Historia e markës së makinave Smart

Logoja e kompanisë përbëhet nga një ikonë dhe fjala “i zgjuar»Shkronja të vogla në gri.

Distinktivi është gri dhe në të djathtë është një shigjetë e verdhë e ndritshme, e cila tregon kompaktësinë, prakticitetin dhe stilin e makinës.

HISTORIA E MAKINAVE TË ZGJUARA

Historia e markës së makinave Smart

Krijimi i makinës së parë u bë në një fabrikë franceze në 1998. Ishte një Smart City Coupe me një trup hatchback. Në madhësi shumë kompakte dhe modeli me dy vende kishte një njësi të energjisë me tre cilindra të montuar në pjesën e pasme dhe me rrota të pasme.

Disa vjet më vonë, u shfaq një model i azhurnuar me një krye të hapur City Cabrio, dhe që nga viti 2007 një rregullim në emër për Fortwo. Modernizimi i këtij modeli është përqendruar në madhësi, është rritur gjatësia, është rritur distanca midis sediljes së shoferit dhe pasagjerit, si dhe ndryshimet në dimensionet e hapësirës së bagazhit.

Fortwo është në dispozicion në dy versione: të konvertueshme dhe Coupe.

Historia e markës së makinave Smart

Për 8 vjet, ky model është lëshuar në pothuajse 800 mijë kopje.

Model K debutoi në 2001 bazuar vetëm në tregun japonez.

Seria Fortwo e automjeteve jashtë rrugës u prodhua dhe u prezantua në Greqi në 2005.

Smart u lëshua në versione të kufizuara:

Seria Limited 1 u lëshua me një limit prej 7.5 mijë vetura me një dizajn origjinal të brendshëm dhe të jashtëm të makinës.

E dyta është seria SE, me prezantimin e teknologjive inovative për të krijuar një komoditet më të madh: sistemi i butë i prekjes, kondicionimi i ajrit dhe madje edhe mbajtësi i pijeve. Seriali u lëshua nga 2001. Fuqia e njësisë së energjisë u rrit gjithashtu.

Edicioni i tretë i kufizuar është Crossblade, një kabrioletë që ka një funksion qelqi të palosshëm dhe është i lehtë.

Shtuar 11.06.2021 05:06

Tags: