Rama flet nga plazhi për median gjermane: Në botë po luhet më shifrat, ne jemi transparentë!

Kryeministri Edi Rama ka folur për herë të parë pas një heshtje të gjatë në lidhje me situatën për shkak të Covid-19, në vend.

Në një intervistë për gazetën gjermane “Bild”, Rama është pyetur edhe për shpërthimin e pandemisë në vendin tonë, ku sipas gazetarit është një nga pikat më të nxehta.

Gazetari gjerman ka pyetur dy herë radhazi kryeministrin, nëse Shqipëria ka faj për rritjen e shifrave me Covid-19, në Gjermani, gjë të cilën kryeministri Rama e mohoi kategorikisht.

Rama tha se me shifrat e personave të infektuar po luhet, dhe sipas tij shteti shqiptar ka vendosur të jetë transparent në këtë drejtim.

Po ashtu gjatë intervistët kryeministri shtoi se është e pamundur që njerëzit nga këtu për sa i përket numrit do të jenë në gjendje të ndikojnë në një vend të madh si Gjermania ose vendet e tjera të mëdha si Franca ose të tjerët në Evropë.

I pyetur se pse ka akoma një ndalim hyrje për njerëzit nga Ballkani, Rama tha se “Sepse ekziston BE dhe jo-BE. Pra, është shumë e thjeshtë. Ne kemi një ndarje e cila, në terma praktike, është vendosur përsëri midis BE-së dhe jo-BE-së. Sa për shifrat, unë do të doja të them përsëri se sigurisht ka arsye të mira për këtë dhe se kujdes i ndjeshëm duhet të ushtrohet në Gjermani dhe në vendet e tjera. Nga rruga, Gjermania është mbi të gjitha dyshimet – ajo trajton Covid në një mënyrë mjeshtërore. ”

Intervista/ Vendi i tij është një nga pikat e nxehta që politikanët gjermanë fajësojnë për rritjen e numrit të koronave në Gjermani: Edi Rama. Kryeministri i Shqipërisë flet në intervistën BILD për akuzat dhe sesi vendi i tij po lufton kundër Corona.

BILD: Kryeministër, a është pjesërisht faji i vendit tuaj për faktin se numrat e infektimeve po rriten në Gjermani?

Edi Rama: “Unë nuk mendoj se shtetet e Ballkanit nuk paraqesin kërcënim për Gjermaninë ose cilindo shtet tjetër në Bashkimin Evropian, sepse në fund të fundit numrat flasin vetë. Nuk ka të bëjë me numrat e lartë apo numrat që janë kërcënues për këdo. Kur mendoj se Kina ka pesë raste sot dhe Shqipëria ka 100 raste, nuk përshtatet vërtet. Ajo që dua të them me këtë është se shumë lojëra luhen me numrat. Ne kemi vendosur të jemi jashtëzakonisht transparentë në këtë drejtim. Sigurisht, pas hapjes, ne u përballëm me një sfidë që u bë më e madhe sepse është thelbësore për sjelljen e të gjithë qytetarëve.

Por edhe një herë: A është pjesërisht faji i Shqipërisë për faktin që numrat po rriten në Gjermani?

Rama: “Unë kam prirjen të mos pajtohem – jo sepse duhet të mbroj vendin tim, por për shkak të matematikës së thjeshtë. Është e pamundur që njerëzit nga këtu për sa i përket numrit do të jenë në gjendje të ndikojnë në një vend të madh si Gjermania ose vendet e tjera të mëdha si Franca ose të tjerët në Evropë. Dua të them, kjo është më shumë politikë sesa realitet ”.

Pse ka akoma një ndalim hyrje për njerëzit nga Ballkani?

Rama: “Sepse ekziston BE dhe jo-BE. Pra, është shumë e thjeshtë. Ne kemi një ndarje e cila, në terma praktike, është vendosur përsëri midis BE-së dhe jo-BE-së. Sa për shifrat, unë do të doja të them përsëri se sigurisht ka arsye të mira për këtë dhe se kujdes i ndjeshëm duhet të ushtrohet në Gjermani dhe në vendet e tjera. Nga rruga, Gjermania është mbi të gjitha dyshimet – ajo trajton Covid në një mënyrë mjeshtërore. ”

A duhet të paguajë Kina për dëmin e shkaktuar nga Corona?

Rama: “Unë do të mbroja fuqimisht që të sqarohet se si ndodhi gjithçka. Dhe sigurisht nëse dikush ka luajtur ndeshjen e gabuar, ata duhet të paguajnë. E gjithë çështja është pse bota nuk u informua në kohën e duhur. Pse ka kaq shumë pyetje në lidhje me karantinën në Kinë dhe udhëtimin falas nga Kina? Të gjitha këto janë pyetje që duhet të çojnë jo në teori konspirative, por në një hetim të qartë dhe një analizë shumë të plotë. Dhe nëse përfundimi është se gjërat kanë luajtur në një mënyrë që nuk është e mirë, ata që janë përgjegjës duhet të paguajnë “.

Kthehemi përsëri në Ballkan: Çfarë mendoni për pretendimet e bëra nga disa politikanë për një rrugë ballkanike “Corona”?

Rama: “Kjo është politika, sepse nuk ka Corona Ballkanike, asnjë Mafia Ballkanike dhe asnjë tërmet apo sëmundje në Ballkan. Por politikës ndonjëherë – dhe në ditët e sotme gjithnjë e më shumë – i duhen këto etiketa për të arritur te njerëzit. Sigurisht që na bën të trishtuar, por jemi mësuar me të. Nuk është hera e parë. Ne duhet të merremi me këtë stereotip dhe të përpiqemi të shpëtojmë prej tij “.


Shtuar 19.08.2020 17:41