Zbuloni si të humbisni peshë nëpërmjet yndyrnave të shëndetshme

Shohim se ekspertët janë të ndarë. Disa thonë të ketë sasi të yndyrave në dietë disa të tjerë i kanë shmangur totalisht yndyrat nga dietat e tyre. Megjithatë ka dhe të tjerë që thonë që balanca është sekreti i jetës dhe shëndetit të mirë.

Roli i yndyrës në organizëm

Në shumicën e rasteve, njerëzit që duan të humbasin në peshë shmangin yndyrën me çdo kusht. Ata zgjedhin produkte me sa më pak yndyrë dhe rrinë larg gjalpit, arrorëve dhe ushqimeve të tjera me yndyrë. Sidoqoftë, organizmi i njeriut ka nevojë për një ushqyes të tillë që të funksionojë siç duhet. Yndyrat dietike janë të domosdoshme për rritjen dhe zhvillimin e qelizave, temperaturën e trupit, energjinë, hormonet e të tjerë. Megjithatë, jo të gjitha yndyrat janë të njëjta.

Yndyrat e ngopura janë mirëbërëse vetëm nëse konsumohen pa e tepruar. Yndyrat trans ose të përpunuara rrisin kolesterolin e keq, ulin atë të mirin, nxisin inflamacionin dhe bllokojnë arteriet. Në një periudhë afatgjatë ato kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjeve të zemrës, diabetit, ishemisë dhe sëmundjeve të tjera të rrezikshme.

Një regjim ushqimor ku përfshihen yndyrnat e shëndetshme ju ndihmon të humbisni peshë në disa mënyra.

Së pari, ato promovojnë ngopjen dhe rrjedhimisht ushqyerja do të jetë në kontrollin tuaj të plotë. Le të marrim rastin e avokados, një frut i pasur si në fibër ashtu edhe në yndyrna të shëndetshme. Sipas ekspertëve, rritja e sasisë së fibrës dhe yndyrnës së shëndetshme ju mban të ngopur më gjatë se sa një regjim i pakët në yndyrna por i pasur në karbohidrate.

Studimet kanë treguar se njerëzit që hanë avokado në mëngjes ndihen më pak të uritur gjatë ditës dhe në 6 orët e ardhshme pas mëngjesit hanë më pak ushqime të tjera. Sipas ekspertëve, ka ardhur koha që të mos kemi frikë nga yndyrnat e shëndetshme siç është vaji i ullirit apo të tjera

Shtuar 19.09.2020 19:51