Vetmia po aq e rrezikshme sa duhanpirja dhe mbipesha

Vetmia mund të shkurtojë vite të tëra nga jeta juaj dhe është po aq e rrezikshme sa pirja e duhanit ose të qenit obezë, sipas shkencëtarëve.

Por duke pranuar faktin se mund të përfundoni në një shtëpi të kujdesit për të moshuar kur arrimi moshën 20 apo 80 vjeçare mund të largoheni nga vetmia.

Studiuesit pretenduan se pritshmëritë e mençura për normalitetin e plakjes do t’i ndihmojnë njerëzit të përshtaten me të.

Studimi i tyre, i cili ekzaminoi 30 njerëz që jetonin në strehimore në San Diego, zbuloi mekanizmat e ndryshëm të përballimit nga banorët.

Autori kryesor Dilip Jeste, nga Universiteti i Kalifornisë tha se vetmia rivalizon pirjen e duhanit dhe mbipeshën në ndikimin e saj në shkurtimin e jetëgjatësisë.

“Është e rëndësishme që të kujdesemi për mirëqenien e të moshuarve tanë. Ata janë miq, prindër dhe gjyshër të brezave të rinj”.


Shtuar 6.04.2020 19:35