Kush është pronari rus i anijes me nitrat atomi që shpërtheu në Beirut

Ka pak të dhëna për pronarin e anijes së mallrave “Rhosus”, e cila ishte konfiskuar në Bejrut në vitin 2014 me 2,750 tonë nitrat të amonit. Kapiteni i anijes kishte thënë se ky mall ishte si një bombë që noton.

Besohet se nitrati i amonit i ka dhënë fuqi shpërthimit nga i cili vdiqën më shumë se 100 persona në kryeqytetin e Libanit të martën, shkruan “The Guardian”.

Ish-anëtarët e ekuipazhit të kësaj anijeje thanë se ajo ishte në pronësi të rusit Igor Grechushkin, i cili besohet se tash për tash ndodhet në Qipro, ku mund të ketë leje për banim apo shtetësi të atij vendi.

Grechushkin është me prejardhje nga qyteti i lindjes së largët ruse, Khabarovsk, dhe raportohet se e ka menaxhuar kompaninë “Teto Shipping”, që e kishte në pronësi anijen “Rhosus”.

Anija kishte arritur në Bejrut në vitin 2013 përderisa lundronte nga Gjeorgjia në Mozambik. Asaj i ishte ndaluar largimi nga porti i Bejrutit në vitin 2014 për një mosmarrëveshje që nuk është theksuar, por arsyeja mund të ketë qenë gjendja teknike e anijes apo mospagesa e taksave nga pronari.

Thuhet se më pas Grechushkin ishte larguar nga anija, duke i refuzuar thirrjet dhe negociatat me autoritetet e portit për lirimin e marinarëve. Në ankesat që i kishin dorëzuar në medie në vitin 2014, ish-anëtarët e ekuipazhit kishin thënë se janë lënë të bráktisur në Bejrut dhe nuk u janë dhënë pagat për gati një vit.

“Pronari e ka braktisur anijen dhe ekuipazhin. Pagat nuk janë dhënë, furnizimet nuk janë blerë. Pronari i anijes e ka rèfuzuar atë”, kishte shkruar ish-kapiteni.

Ekuipazhi i anijes, që përbëhej kryesisht nga ukrainasit, ishte mbajtur në të për gati një vit para se të lirohej. Nitrati i amonit ishte konfiskuar dhe ishte mbajtur në një depo të portit.


Shtuar 5.08.2020 13:42