Ndalohen reklamat e kirurgjisë estetike për moshat nën 18 vjeç

Reklamat për operacionet estetike të krijuara për të ndryshuar pamjen fizike të një personi duhet të ndalohen të synojnë moshat nën 18 vjeç.

Mbikëqyrja e reklamave në Mbretërinë e Bashkuar thotë se rregullat do të hyjnë në fuqi nga maji i vitit të ardhshëm. Kjo do të thotë se kompanitë nuk mund të reklamojnë më procedura të tilla si përmirësimi i gjoksit dhe operacionet e hundës nëpër media që do të apelojnë për fëmijët nën 18 vjeç. Kjo përfshin programet televizive dhe mediat sociale që synohen drejtpërdrejt nën 18 vjeç. Është e paligjshme kryerja e procedurave kozmetike për moshat nën 18 vjeç, por më parë nuk ka pasur kufizime për reklamimin e tyre.

Vendimi vjen pas një konsultimi nga Komiteti për Praktikën e Reklamimit (CAP), i cili shkruan rregullat që duhet të ndjekin të gjithë reklamuesit në Mbretërinë e Bashkuar. Kishte shqetësime për dëmin e mundshëm të reklamimit të ndryshimeve kozmetike për fëmijët dhe të rinjtë, si presionet e imazhit të trupit dhe çështjet e shëndetit mendor, si dhe rreziqet dhe komplikimet e mundshme të procedurave. Komiteti tha se provat kontribuan në një “pamje gjithnjë e më të qartë” se fëmijët dhe të rinjtë janë të prekshëm ndaj presioneve të imazhit të trupit.

Drejtori i CAP Shahriar Coupal tha: “Për shkak të rreziqeve të natyrshme të procedurave të ndërhyrjes kozmetike dhe apelit të mundshëm të këtyre shërbimeve për të rinjtë që luftojnë me çështjet e besimit trupor, është e rëndësishme që ta vendosim shiritin domosdoshmërisht lart për sa i përket marketingut.” Ndalimi mbulon gjithashtu mbushësit e lëkurës dhe trajtimet për përtëritje të lëkurës, të tilla si trajtimet me injeksion, peeling kimik dhe trajtime me lazer ose me dritë dhe produkte për zbardhjen e dhëmbëve.

Në fillim të këtij viti, ASA emëroi dhe turpëroi yjet e mediave sociale për thyerjen e rregullave të reklamimit. Luke Mabbott i Love Island, Gabby Allen, Towie’s Lauren Goodger dhe kolektivi i TikTok The Wave House të gjithë janë detyruar të heqin postimet sepse nuk ishin etiketuar qartë si reklama. Në gusht, ASA emëroi dhe turpëroi katër të famshëm për të cilët tha se shkelnin vazhdimisht rregullat: Chloe Khan, Jodie Marsh, Lucy Mecklenburgh dhe Chloe Ferry./h.ll/albeu.com


Shtuar 25.11.2021 16:22