Facebook dhe Google planifikojnë të shtrijnë dy kabllo të reja nga Azia në Amerikë

Facebook tha të hënën se kishte planifikuar të shtrijë dy kabllo të reja nënujore për të lidhur Singaporin, Indonezinë dhe Amerikën e Veriut në një projekt me Google dhe kompanitë rajonale të telekomunikacionit për të rritur kapacitetin e lidhjes së internetit midis rajoneve.

Të quajtur Echo dhe Bifrost, ato do të jenë dy kabllot e para që do të kalojnë përmes një rruge të re të larmishme që kalon detin Java dhe ata do të rrisin kapacitetin e përgjithshëm nënujor në trans-paqësor me rreth 70%,” tha për Reuters zëvendës Presidenti i Rrjetit të Investimeve në Facebook, Kevin Salvadori.

 

 

Ai nuk pranoi të përcaktojë madhësinë e investimit, por tha se ishte “një investim shumë material për ne në Azinë Juglindore”.

Kabllot, sipas ekzekutivit, do të jenë të parat që lidhin drejtpërdrejt Amerikën e Veriut me disa nga pjesët kryesore të Indonezisë dhe do të rrisin lidhjen për provincat qendrore dhe lindore të vendit të katërt më të populluar në botë.

Salvadori tha se “Echo” po ndërtohet në partneritet me Alphabet’s Google dhe kompania indoneziane e telekomunikacionit XL Axiata dhe duhet të përfundojë deri në 2023.

Bifrost, e cila po bëhet në partneritet me Telin, një degë e Telkomit të Indonezisë dhe konglomeratit Singapor Keppel do të përfundojë deri në 2024.

Të dy kabllot, të cilat do të kenë nevojë për miratim nga rregullatori, ndjekin investimet e mëparshme nga Facebook për të krijuar lidhje në Indonezi, një nga pesë tregjet e tij më të mirë globalisht.

Shtuar 29.03.2021 03:03