Van Basten: U shkatërrova nga mjekët! Sacchi? Erdha nga shkolla e Cruijff

Në një intervistë të gjatë me El Pais, Marco van Basten tregoi momentet më të vështira të jetës dhe karrierës së tij, të mbledhura në autobiografinë e tij të botuar në Itali me titullin “I brishtë”.

“Jeta ime ishte të luaja futboll. Dhe papritmas, pas një operacioni që dukej i thjeshtë, unë u detyrova të tërhiqem. Nuk ishte vetëm shumë e vështirë të pranoja që nuk do të luaja, ishte e vështirë të vazhdoja jetën time.

Jo vetëm që mund të bëja duke mos luajtur, kyçi i këmbës nuk më lejonte të ecja ose të bëja asgjë. Ishin vite shumë të vështira. Unë isha me fat që një doktor erdhi me idenë e mbylljes së kyçit duke bashkuar kockat e mia. Unë nuk mund të bëja më kyçin e këmbës, as nuk mund të vrapoja përsëri, por isha në gjendje të filloja një jetë të re pa dhimbje. Luaj golf, gjë që më bën të lumtur”.

Shumë mendojnë se problemet tuaja lindën gjithashtu për shkak të shumë faullave që merrje?

“Problemi im ishin mjekët e këqij, të cilët në vend që ta kuptonin situatën dhe ta përmirësonin, e përkeqësuan atë. Armiku im më i keq nuk ka qenë kurrë goditjet e pësuara nga mbrojtësit kundërshtarë”

Cruyff gjithashtu u vu nën akuzë…

“Nga njëra anë ai dëshironte që ne të fitonim tituj. Nga ana tjetër, mjekët i thanë që nëse do të luaja, kyçi i këmbës nuk do të më lëndohej. Për Johanin kjo ishte e mjaftueshme dhe ai më tha që duhet të luaja. Këtu është përgjegjësia ime. Doja të luaja. Mendova se duhet të insistoja, pasi mjekët më siguruan që gjithçka ishte në rregull. Por e vërteta është se më dhembi aq shumë sa nuk mund të luaja ose të stërvitesha mirë”.

Si shkoi me Sacchi?

“Sacchi ishte një person shumë i sjellshëm dhe gjithashtu një trajner i shkëlqyeshëm. Por ai gjithmonë fliste për organizimin, veçanërisht në mënyrën mbrojtëse. Unë kisha punuar me Cruyff te Ajax, ku ne iu qasëm lojërave në një mënyrë krejt tjetër, të ngjashme me Barcelona e Guardiola: fokusi ishte tek topi dhe rikuperimi i tij. Me Sacchi ishte e kundërta: së pari menduam të organizoheshim për të bërë presion ndaj kundërshtarit që kishte topin, pastaj u kujdesëm për pjesën tjetër. Mendoj se kjo i dha Italisë rezultate të shkëlqyera, ne ishim fantastik por unë erdha nga një shkollë tjetër.


Shtuar 15.03.2021 19:47