Brenda fabrikës ku bëhet Kupa e Botës çdo katër vjet, si kopja e trofeut të famshëm i jepet kombit fitues

Italia mund të mos jetë në Kupën e Botës këtë vit, por është e garantuar që një Italian e ka mbajtur tashmë trofeun. Kjo për shkak se çmimi i arit 18 karat është ribërë në Paderno Dugnano, një qytet i vogël pranë Milanos, nga prodhuesit e trofeve dhe medaljeve.

Çdo katër vjet, punëtorët në fabrikë kanë për detyrë të krijojnë një kopje bronzi të trofeut që i jepet federatës së futbollit të ekipit fitues. Me një lartësi rreth 36.8 centimetra dhe me peshë 6.1 kilogramë, origjinali u projektua nga artisti Silvio Gazzaniga në vitin 1971 dhe u prezantua në Kupën e Botës 1974 për fituesin e Gjermanisë Perëndimore.

Në pronësi të FIFA-s, ai trofe i jepet skuadrës që fiton finale e Kupës së Botësm, pasi të jetë gdhendur emir i vendit në bazamentin e trofeut. Por më pas, pas prezantimit të trofeut, i kthehet GDE Bertoni, i cili duhet ta restaurojë përpara se ta kthejë te FIFA, ku ndodhet në muzeun e tyre zyrtar.

Me sa duket, kur lojtarët e kapin atë, mund të bëhen të gjitha llojet e dëmeve kur trofeu kalon gjatë festimeve. Prandaj Bertoni duhet ta ruajë.

Por si e bën Bertoni kopjen e trofeut?

Së pari, trupi prej bronzi formohet në shkritore. Metali derdhet në një enë të veçantë për të prodhuar një gips.

Pasi të jetë bërë kjo, duhet të gërmohet duke u gdhendur, të cilat heqin çdo metal të tepërt.

Tani, vjen elementi njerëzor. Gdhendja manuale me një çekiç të vogël kërkohet për të rafinuar dhe plotësuar detajet e nevojshme mbi trofeun, veçanërisht në dy figurat njerëzore që mbajnë lart globin.

Nevojitet më shumë rafinim, kështu që lëmohet me makineri të rënda për ta bërë të duket perfekt pas kësaj. Trofeu më pas arrin në departamentin galvanik, të cilët janë përgjegjës për pastrimin me ultratinguj dhe për t’i dhënë një banjë degraduese.

Ky është një proces që përdor ultratinguj dhe një tretës të përshtatshëm për të siguruar që trofeu të pastrohet siç duhet dhe gjithashtu rrit efektin e metalit.

Më pas, trofeu zhytet në një banjë prarimi, prarimi është një teknikë dekorative për aplikimin e gjetheve ose pluhurit të arit të imët në sipërfaqe të forta. Pas kësaj, lahet në ujë të distiluar, i cili përsëri i jep një shkëlqim vezullues.

Mermer jeshil malakit aplikohet në bazë dhe trofeu spërkatet me llak Zapon, i cili siguron ruajtjen e tij.

Trofeu thahet, pastrohet edhe një herë dhe inspektohet një herë të fundit përpara se të jetë gati për t’u ekspozuar në ditën e fundit të Kupës së Botës.

I gjithë procesi shkencor nga fillimi deri në fund zgjat rreth tre muaj.

Përveç marrjes së trofeut të Kupës së Botës, GDE Bertoni është gjithashtu përgjegjëse për krijimin e medaljeve të arta për fituesit.

Dhe ata janë një operacion i ngarkuar gjatë gjithë sezonit, duke u detyruar të prodhojnë trofe të tjerë të mëdhenj gjatë gjithë vitit. Ata krijojnë kopje të Ligës së Kampionëve, Ligës së Evropës dhe madje edhe trofeve të Superkupës.

Origjinali besohet të jetë prej 75% ari dhe është vlerësuar të ketë vlerë rreth 10 milionë paund.

A është çudi pse FIFA e mban atë nën kyç në Muzeun e tyre Botëror të Futbollit në Cyrih./ h.ll/albeu.com


Shtuar 19.11.2022 11:44

koment