Studimi: Ushqimet që reduktojnë me 40 përqind yndyrën në mëlçi

Një dietë e pasur me proteina dhe me pak kalori redukton akumulimin e yndyrës në mëlçi me 40 përqind.

Rezultatet vijnë nga një studim që shqyrtoi efektin e dietës në sëmundjen e mëlçisë yndyrore joalkoolike.

Kjo sëmundje shpesh shoqërohet me obezitet, diabetin e tipit 2, presionin e lartë të gjakut dhe çrregullimet e lipideve.

Nëse nuk trajtohet, mbart rrezik për cirrozë të mëlçisë dhe mund të jetë kërcënuese për jetën. Në hulumtimin e ri, studiuesit shikuan se si ushqimet e pasura me proteina ndikojnë në sasinë e yndyrës së mëlçisë tek njerëzit obezë me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike.

Nëse rezultatet vazhdojnë të konfirmohen në studime më të mëdha, rekomandimi për rritjen e marrjes së proteinave të kombinuara me një dietë të shëndetshme me pak yndyrë mund të gjejë rrugën e saj në mjekësi si pjesë e një trajtimi efektiv për mëlçinë e dhjamosur” , thotë Andreas Pfeiffer.

Studiuesit besojnë se efekti pozitiv i kësaj diete qëndron kryesisht në faktin se marrja, ruajtja dhe sinteza e yndyrës është e shtypur. Kjo tregohet nga analizat gjenetike të gjera të mostrave të mëlçisë të kryera më pas nga profesori Stephan Herzig dhe ekipi i tij në qendrën kërkimore Helmholtz Zentrum München.

Bazuar në këto analiza, shumë gjene përgjegjës për thithjen, ruajtjen dhe sintezën e yndyrës në mëlçi ishin më pak aktive pas dietës me proteina të lartë në krahasim me dietën me pak yndyrë.