Lëkura një nga indikatorët që tregon se keni probleme me zorrët

Dëmi që mund të shkaktojë inflamacioni i zorrëve shtrihet përtej sistemit tretës, madje duke prekur lëkurën.

Ky është përfundimi i arritur nga studiuesit nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, dhe çelësi i këtij reagimi qëndron në mikrobiomën e zorrëve.

Tashmë është treguar se ndryshimet në mikrobiomën janë shoqëruar me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të ndryshme, si astma, artriti reumatoid dhe skleroza e shumëfishtë.

Studimi u botua në Cell Reports dhe ekipi hulumtues shikoi se si koliti ulceroz , inflamacioni kronik i zorrës së trashë, mund të shkaktojë kushte të dhimbshme dhe të vazhdueshme të lëkurës që duken si infeksione të lëkurës, por në fakt nuk përmbajnë patogjenë të lëkurës.

“Ajo që kemi gjetur është se faktorët që lidhen me inflamacionin e zorrëve në fakt shkaktojnë reaksione të lëkurës ndaj mikrobeve me të cilat është mësuar tashmë”, thotë dermatologia Tiffany Scharschmidt, autorja kryesore e studimit.

Siç vëren ajo, “përbërja e baktereve në lëkurë nuk ka ndryshuar. Në vend të kësaj, ajo që ndryshoi ishte përgjigja imune e lëkurës ndaj tyre.”

Sistemi imunitar dhe mikrobioma e zorrëve janë të lidhura pazgjidhshmërisht dhe shqetësimi i kësaj të fundit mund të çojë edhe në ndryshime të lëkurës.

Ky fenomen ndodh në një sërë kushtesh, duke përfshirë kolitin ulceroz, i cili bie nën ombrellën e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD).


Shtuar 12.04.2023 17:59