Vendimi i Perëndimit për të armatosur Ukrainën me tanke, a e sjell atë më pranë luftës me Rusinë?

Vendimi i Perëndimit për të dërguar më në fund tanke në Ukrainë ka bërë që disa të bëjnë pyetjen e pakëndshme: A do të thotë kjo se NATO tani është në konflikt të drejtpërdrejtë me Rusinë?

Kjo narrativë, e cila po shtyhet fort nga Kremlini, padyshim që ndihmon presidentin rus Vladimir Putin dhe aleatët e tij të shmangen nga fakti që Moska nisi një sulm të paprovokuar ndaj Ukrainës dhe pushtoi ilegalisht pjesë të një shteti sovran.

Gjithashtu, ndoshta më e përshtatshme për Putinin, u jep aleatëve të NATO-s një pauzë për të menduar kur vjen puna për të vendosur saktësisht se sa ndihmë ushtarake duhet t’i japin Ukrainës.

Gjërat e para së pari: Konsensusi midis ekspertëve është se asnjë anëtar i NATO-s nuk është afër asaj që mund të konsiderohet “në luftë” me Rusinë nga ndonjë përkufizim ligjor i pranuar ndërkombëtarisht. Prandaj, ideja se aleanca në tërësi është në luftë me Rusinë nuk është fillestare.

“Lufta do të kërkonte sulme të kryera nga forcat e SHBA-së ose NATO-s, në uniformë, duke sulmuar nga territori i NATO-s kundër forcave ruse, territorit rus ose popullatës ruse,” shpjegon William Alberque, nga Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike.

“Çdo luftim nga Ukraina, me çdo armë konvencionale, kundër çdo force ruse, nuk është luftë e SHBA/NATO-s ndaj Ukrainës, pavarësisht se sa Rusia dëshiron ta pretendojë këtë”, shton ai.

Taktika e Moskës: Kjo nuk e ka penguar Kremlinin të shfrytëzojë disa zona gri të natyrshme për luftën moderne për të pretenduar gabimisht se NATO është agresori kryesor në konflikt.

Këto zona gri mund të përfshijnë përdorimin e inteligjencës perëndimore për të kryer sulme ndaj objektivave ruse.

Ata gjithashtu mund të thërrasin “luftën kundër terrorit” të SHBA-së dhe përdorimin e Nenit 5 të NATO-s pas sulmeve të 11 shtatorit, në të cilat Amerika u sulmua nga terroristët dhe jo nga një shtet kombëtar, si një paralele e dyshimtë.

Sekretari i Këshillit të Sigurimit të Rusisë, Nikolai Patrushev, ka pohuar se Perëndimi po përpiqet të “shkatërrojë” Rusinë. Anatoli Antonov, ambasadori i Rusisë në Shtetet e Bashkuara, ka thënë se administrata amerikane po e shtyn Ukrainën që të “kryejë sulme terroriste në Rusi”.

Më shumë kontekst: Çfarëdo merite të pakta që mund të ketë këto pretendime cinike, ato zbehen në krahasim me brutalitetin e dokumentuar dhe veprimet ilegale të forcave ruse në Ukrainë që kur Putini urdhëroi pushtimin.

Por fakti që ato ekzistojnë dhe po merren seriozisht nga analistë dhe komentues jashtë Rusisë, duke përfshirë në Uashington DC, luan në duart e Kremlinit në më shumë se një mënyrë./albeu.com


Shtuar 29.01.2023 17:10