Talebanët hapin shkollat e mesme në Afganistan, përjashtojnë vajzat

Talibanët kanë përjashtuar vajzat nga shkollat e mesme afgane, duke lënë që vetëm djem dhe mësues meshkuj të kthehen në klasa.

Nxënëset e shkollave afgane thanë për BBC se ndiheshin të shkatërruara që nuk do të ktheheshin në shkolla.

“Gjithçka më duket e zymtë”, tha një nxënëse.

Kujtojmë se, zyrtarët  talebanë që morën pushtetin muajin e kaluar thanë se po punonin për të marrë një vendim mbi këtë çështje.

Shumë kanë frikë nga rikthimi i regjimit të viteve 1990 kur talebanët kufizuan ashpër të drejtat e vajzave dhe grave.

Nën qeverinë e tyre të re, zyrtarët talebanë kanë thënë se gratë do të lejohen të studiojnë dhe punojnë në përputhje me interpretimin e grupit të ligjit fetar islam.

Por grave që punojnë u është thënë të qëndrojnë në shtëpi derisa të përmirësohet situata e sigurisë dhe luftëtarët talebanë kanë rrahur gra që protestonin kundër qeverisë së përkohshme të të gjithë burrave./albeu.com


Shtuar 19.09.2021 09:48