Shifra marramendëse, piktura e Mondrian shitet për 51 milionë dollarë në ankandin e New York

Një pikturë e viteve 1930 nga Piet Mondrian është shitur për 51 milionë dollarë në një ankand në Nju Jork, një rekord për punën e artistit. Një koleksionist i paidentifikuar nga Azia e bleu veprën e artit të hënën.

Sipas BBC, pjesa u shit për herë të fundit në vitin 1983 për 2.15 milion dollarë, që është e barabartë me 6.4 milion dollarë në paratë e sotme. Kreu i artit impresionist dhe modern në Sotheby’s, ku piktura u hodh në ankand, e përshkroi blerjen si “një herë në jetë”.

Kompozicioni nr. II është një shembull i stilit të nënshkrimit të artistit. Ai është më i njohur për dizajnet e tij abstrakte, gjeometrike dhe shumëngjyrëshe të rrjetit që revolucionarizuan botën e artit.

Mondrian u zhvendos në Paris në vitin 1912 dhe u frymëzua nga veprat e hershme të Pablo Picasso dhe George Braque, të cilët gjithashtu krijuan pjesë abstrakte.

“Veprat thelbësore të Piet Mondrian rrallë dalin në ankande pasi shumë prej tyre gjenden në koleksionet më prestigjioze të muzeut në mbarë botën”, tha Julian Dawes, kreu i artit impresionist dhe modern në Sotheby’s.

Ofertimi për pjesën klasike filloi me 38 milion dollarë dhe u shit për 51 milion dollarë pas tarifave për ofertuesin e paidentifikuar. Dizajni unik i Mondrian kontribuoi në ngritjen e artit abstrakt në vitet 1940 dhe 1950 dhe mishëron stilin e artit në atë kohë.

“Vepra gumëzhin me një energji elektrike që pasqyron energjinë e pikturës në Evropë në këtë kohë,” tha kryetari i Sotheby’s Europe, Oliver Barker.

Puna e artistit pati një ndikim të madh jo vetëm në botën e artit, por edhe në fushën e dizajnit, arkitekturës dhe modës.