Sekretarja e Thesarit: Nga java e ardhshme, SHBA me shumë gjasë bllokon pagesat e borxhit rus

Sekretarja amerikane e Thesarit, Janet Yellen, sinjalizoi sot se zyrtarët amerikanë ka të ngjarë t’i japin fund një ndërprerjeje të sanksioneve perëndimore që e kanë lejuar Rusinë të vazhdojë të bëjë pagesat e borxhit të saj dhe të shmangë një falimentim.

Duke folur në një konferencë shtypi në Gjermani, Yellen tha se është “me gjasa të arsyeshme” të pritet që licenca të lejohet të skadojë më 25 maj.

“Nuk ka një vendim përfundimtar për këtë. Por unë mendoj se nuk ka gjasa që të vazhdojë, “tha Yellen.

Një veprim i tillë do të bllokonte në mënyrë efektive Rusinë nga pagesa e zotëruesve të obligacioneve amerikane, duke rritur rrezikun e mospagimit. Rusia nuk ka dështuar në borxhin e saj të jashtëm që nga revolucioni bolshevik më shumë se një shekull më parë.

Sanksionet amerikane të vendosura pasi Rusia pushtoi Ukrainën ndaloi transaksionet me bankën qendrore të Rusisë, ministrinë e financave dhe fondin kombëtar të pasurisë. Megjithatë, Departamenti i Thesarit lëshoi ​​një licencë që lejon transaksionet që lidhen me pagesat e borxhit.

“Kur vendosëm për herë të parë sanksione ndaj Rusisë, krijuam një përjashtim që do të lejonte një periudhë kohore që të ndodhte një tranzicion i rregullt dhe që investitorët të ishin në gjendje të shesin letra me vlerë”, tha Yellen.

Ajo sinjalizoi se nuk shqetësohet për përhapjen e mundshme të shkaktuar nga përfundimi i licencës.

“Rusia nuk është në gjendje për momentin të marrë hua në tregjet financiare globale. Ajo nuk ka akses në tregjet e kapitalit”, tha Yellen. “Nëse Rusia nuk është në gjendje të gjejë një mënyrë ligjore për të kryer këto pagesa dhe ajo teknikisht nuk paguan borxhin e saj, nuk mendoj se kjo përfaqëson me të vërtetë një ndryshim të rëndësishëm në situatën e Rusisë. Ata tashmë janë shkëputur nga tregjet globale të kapitalit dhe kjo do të vazhdojë.”/albeu.com