Pse disa aroma ju sjellin kujtime nostalgjike

Ju ka ndodhur ndërsa po ecni në rrugë, ndjeni një aromë dhe menjëherë disa kujtime ju vijnë në mendje? Të gjithëve na ndodh. Është e mahnitshme sesi erërat mund të sjellin kujtime dhe emocione të forta. Dhe për këtë, shkenca ka një shpjegim.

Pjesa e trurit që merret me aromat quhet llamba e nuhatjes. Kjo strukturë më tej dërgon informacionin në pjesë të tjera të trurit, në veçanti, në hipokampus i cili luan një pjesë thelbësore në krijimin e kujtimeve të reja për çfarëdo që të na ndodhë. Në trurin tonë, llamba e nuhatjes dhe hipokampusi ndodhen afër njëra-tjetrës.

Llamba e nuhatjes gjithashtu ka qasje të lehtë në amigdala, strukturën e trurit që është përgjegjëse për kujtimet dhe përgjigjet emocionale. Vendndodhja e llambës së nuhatjes pranë strukturave të trurit që lidhen me kujtimet dhe emocionet shpjegon pse aromat mund të shkaktojnë nostalgji. Ne madje mund të mos i identifikojmë aromat e veçanta në momente të veçanta të jetës, por truri ynë po i shoqëron ato aroma me kujtimet./albeu.com


Shtuar 21.07.2021 21:45