Përfitimet e pabesueshme që na jep e qara në shëndetin mendor

E qara shoqërohet me emocione dhe dobësi të pakëndshme, negative. Sidoqoftë, e qara është një përvojë pastruese dhe zakonisht konsiderohet nga studiuesit dhe ekspertët si një sjellje shumë e zhvilluar.

Hulumtimet kanë treguar se e qara nuk është vetëm një reagim njerëzor ndaj trishtimit dhe nervozizmit, por është gjithashtu një përgjigje e shëndetshme emocionale.

Shikoni më poshtë përfitimet shëndetësore të të qarit:

  1. Ankthi

Një studim i vitit 2014 zbuloi se e qara mund të ndihmojë një person të qetësohet gjatë disa periudhave stresuese. Rezultatet nuk janë të menjëhershme dhe mund të duhen disa minuta para se trupi të fillojë të relaksohet.

  1. Ul presionin e gjakut

Sipas disa studimeve, e qara jo vetëm që mund ta zvogëlojë, por edhe ta mbajë nën kontroll.

  1. Akumulimi i toksinave

Lotët mund të largojnë toksina të ndryshme nga sytë, të tilla si tymi dhe pluhuri. Gjithashtu me të qarë, lotët nxjerrin toksinat që grumbullohen në trup për shkak të stresit. Ky proces ndihmon në uljen e niveleve të kortizolit, duke çuar kështu në një gjendje shpirtërore më të lehtë.

  1. Ndryshimet e humorit

Nëse po pyesni pse sjellja juaj është bërë agresive dhe vazhdoni të ndiheni të shqetësuar dhe nervozë kohët e fundit, atëherë duhet ta dini se nuk mund të ketë përgjigje të saktë. Ndryshimet e humorit mund të ndodhin për një sërë arsyesh. Një arsye e tillë është akumulimi i manganit në trup.

Kur qajmë, kjo tepricë dëbohet nga trupi së bashku me lotët. Kjo zvogëlon përqendrimin e tij në trup dhe si rezultat, ju bën të ndiheni të qetë dhe të përqendruar.

  1. Dhimbje

Kur dikush përjeton dhimbje fizike, disa lot zakonisht rrjedhin në mënyrë të pavetëdijshme. Kështu trupi zvogëlon ndjesinë e dhimbjes. Kërkimet kanë zbuluar se përveç të qënit një mënyrë për të shpërthyer, e qara emocionale çliron oksitocinë dhe endorfinë. Këto kimikate i bëjnë njerëzit të ndihen mirë dhe gjithashtu mund të lehtësojnë dhimbjet fizike dhe emocionale.

Mos harroni se lotët mund të rrjedhin si për shkak të dhimbjes dhe lumturisë. Por rezultati është po aq pozitiv për të dy rastet. Prandaj, mos e përmbani veten dhe lëreni trupin të reagojë,/albeu.com


Shtuar 21.07.2021 19:28