Pasardhës i Ajatollahut: A është Raisi, lideri i ardhshëm suprem i Iranit?

Kleriku ultrakonservator Ebrahim Raisi është zgjedhur presidenti i ri i Iranit me më shumë se 61.95 për qind të votave, njoftoi të Shtunën Ministri i Brendshëm, Aboldreza Rahmani Fazli. Pjesëmarrja në votime u vlerësua në 48.8%, më e ulëta e regjistruar ndonjëherë për zgjedhjet presidenciale, pasi reformistët bënë thirrje për bojkot.

Uashingtoni ka sanksionuar Raisin për përfshirjen e pretenduar në ekzekutimet masive të të burgosurve politikë në fund të viteve 1980 në Iran.

Ultrakonservatori Ebrahim Raisi sfidoi pa sukses Presidentin e moderuar reformator Hassan Rouhani në zgjedhjet e vitit 2017, por u tregua fitimtar këtë herë, me Rouhani të papërshtatshëm për të kandiduar për një mandat të tretë. Raisi do të marrë detyrën nga Rouhani në gusht.

Raisi është një i besuar i besuar i Udhëheqësit Suprem Ajatollah Ali Khamenei, i cili ishte një nga instruktorët e tij të kësaj rryme. Raisa nuk është ajatollah, por një Hujjat al-Islam, një gradë më e ulët e klerit Shiit dhe është gjithashtu një sejid – konsiderohet pasardhës i Profetit Muhamed në Islamin Shiit. Kjo i jep të drejtë të veshë çallmën e zezë, një dallim midis të devotshmëve.

Ashtu si udhëheqësi suprem, Raisi vjen nga qyteti i shenjtë Mashhad në Iranin verilindor. Në 2016 Khamenei e emëroi atë në krye të fondacionit të fuqishëm fetar Astan Quds Razavi, i cili menaxhon faltoren e Imam Reza në Mashhad. Ky vend i rëndësishëm i pelegrinazhit shiit tërheq miliarda euro në donacione të kontrolluara nga Astan Kuds Razavi. Fondacioni, i cili funksionon si një bamirësi dhe si një kompani mbajtëse, zotëron një mori pronash të pasurive të patundshme, tokë bujqësore dhe biznese në fusha të ndryshme si ndërtimi, turizmi, bujqësia dhe ushqimi.

Raisi drejtoi fondacionin për tre vjet para se Khamenei ta emërojë atë në krye të autoritetit gjyqësor iranian në mars 2019, i ngarkuar për të luftuar në mënyrë agresive korrupsionin.

Si ushtar besnik i Khamenei, Raisi ka zgjeruar numrin e gjykimeve të korrupsionit të reklamuara gjerësisht, herë-herë në shënjestër të personaliteteve shtetërore dhe gjithashtu, me raste, edhe vetë gjyqtarë.

Këto gjyqe e kanë lejuar atë gjithashtu të dëbojë kundërshtarët politikë, të tillë si paraardhësi i tij në krye të gjyqësorit, Sadeq Larijani, këshilltari i ngushtë i të cilit ishte përfshirë në një nga këto skandale korrupsioni. Larijani është gjithashtu vëllai i Ali Larijanit, kandidatura e të cilit për zgjedhjet presidenciale 2021 u ndalua nga Kujdestarët e Këshillit.

Raisi e bëri luftën kundër korrupsionit një nga sloganet e tij kryesore të fushatës, duke e paraqitur veten si “kundërshtari i korrupsionit, jo efikasitetit dhe aristokracisë”. Ai gjithashtu ka premtuar të luftojë pa pushim “kundër varfërisë”.

Por emri i Raisi shkakton ankth midis organizatave të të drejtave të njeriut dhe diasporës iraniane.

Si anëtar i gjyqësorit për më shumë se dy dekada, përfshirë edhe si zv/prokuror i gjykatës revolucionare të Teheranit në fund të viteve 1980, ai shërbeu si gjykatës në një seri gjykimesh politike në 1988. Nga fundi, qindra kundërshtarë të burgosur kishin qenë ekzekutuar. Kritikët e Raisa-s ende e qortojnë për rolin e tij në ekzekutimet sot, por e kaluara e tij i jep atij legjitimitet në sytë e popullsisë së fuqishme konservatore të Iranit.

Pasardhës i ajatollahut?

Me Iranin ende duke luftuar nën sanksionet ekonomike të vendosura nga Perëndimi, Raisi nuk pritet të mbrojë hapjen e ekonomisë iraniane për investitorët e huaj. “Irani nën Raisi ka shumë të ngjarë të vazhdojë të investojë në infrastrukturë, ujë, energji elektrike dhe shëndetësi, me një ekonomi të dominuar nga fondacionet që ai i njeh mirë dhe Gardat Revolucionare (të cilët gjithashtu zotërojnë shumë kompani),” tha ekonomisti dhe specialisti i Iranit, Thierry Coville në një intervistë më parë këtë muaj.

Studiuesit vlerësojnë se këto interesa financiare gjysmë-publike aktualisht përfaqësojnë më shumë se 50 për qind të ekonomisë iraniane, por fenomeni mbetet i vështirë për t’u vlerësuar, sepse kompani të tilla nuk kanë “gjurmueshmëri të qartë” dhe operojnë në një sistem që i mbron ato.

Sa për marrëveshjen bërthamore iraniane që rinegociohet aktualisht, megjithëse Raisi godet një ton sfidues ndaj Perëndimit ai nuk pritet të kundërshtohet në mënyrë të qartë ndaj saj, sipas Coville, i cili vuri në dukje se është udhëheqësi suprem “ai që vendos tonin (rëndësinë) për këto negociata”.

Raisi ka mbështetjen e vijave të ashpra për çështjet e moralit me të cilat po ndeshet Irani. Vjehrri i tij nuk është askush tjetër përveç Ajatollah Ahmad Alamolhoda, përfaqësuesi i udhëheqësit suprem në provincën verilindore të Khorasan. I njohur për metodat e tij, Alamolhoda u shqua në 2016 në ndalimin e koncerteve në qytetin Mashhad edhe kur ngjarjet muzikore kishin përjetuar një ringjallje në qytete të tjera të mëdha të një Irani modernizues.

Raisa madje është konsideruar si një pasardhës i mundshëm i udhëheqësit suprem. Ai u zgjodh kohët e fundit nënkryetar i Asamblesë së Ekspertëve, organi përgjegjës për zgjedhjen e një udhëheqësi të ri suprem në rast të vdekjes së Khamenei. Dhe Khamenei, tani 82 vjeç, ishte vetë presidenti i Iranit kur iu kërkua të shërbente si udhëheqës suprem në 1989 pas vdekjes së Ajatollah Khomeini.

Duke pasur parasysh moshën e përparuar të Khamenei, një fitore presidenciale mund të shërbejë si trampolinë e Raisi në pozicionin e udhëheqësit suprem.

Shtuar 20.06.2021 15:14