Papa sugjeron se Kisha Katolike mund të bekojë çiftet e të njëjtit seks

Papa Françesku ka sugjeruar se do të ishte i hapur që Kisha Katolike të bekonte çiftet e të njëjtit seks.

Duke iu përgjigjur një grupi kardinalësh që i kërkuan atij qartësi për këtë çështje, ai tha se çdo kërkesë për bekim duhet të trajtohet me seriozitet.

“Ne nuk mund të jemi gjyqtarë që vetëm mohojnë, refuzojnë dhe përjashtojnë,” tha ai, shkruan BBC. 

Ai shtoi, megjithatë, se Kisha ende i konsideronte marrëdhëniet e të njëjtit seks “objektivisht mëkatare” dhe nuk do të njihte martesën e të njëjtit seks.

Peshkopët në një numër vendesh, duke përfshirë Belgjikën dhe Gjermaninë, kanë filluar të lejojnë priftërinjtë të bekojnë çiftet e të njëjtit seks, por pozicioni i autoriteteve të Kishës mbeti i paqartë.

Në vitin 2021, pas një kërkese të ngjashme për sqarim, zyra doktrinale e Vatikanit vendosi kundër lejimit të praktikës.

Duke iu përgjigjur kërkesës së fundit, Papa tha se Kisha e kupton martesën si një “bashkim ekskluziv, të qëndrueshëm dhe të pazgjidhshëm midis një burri dhe një gruaje” dhe duhet të shmangë “çdo lloj riti apo sakramenti që mund të kundërshtojë këtë bindje”.

Por ai shtoi se “kur kërkohet një bekim, është shprehja e një lutjeje ndaj Zotit për ndihmë, një lutje për të jetuar më mirë”.

“Maturia baritore duhet të dallojë në mënyrë adekuate nëse ka forma bekimi, të kërkuara nga një ose më shumë persona, që nuk përcjellin një koncept të gabuar të martesës,” tha ai.

Ai shtoi se Kisha duhet t’i trajtojë gjithmonë marrëdhëniet e saj me njerëzit me “mirësi, durim, mirëkuptim, butësi dhe inkurajim”.

Në shkurt, një votim i figurave të larta në Kishën e Anglisë mbështeti propozimet për të lejuar lutjet e bekimit për çiftet e të njëjtit seks.

Lëvizja do të nënkuptonte se një çift i të njëjtit seks mund të shkonte në një kishë anglikane pas një ceremonie ligjore martesore për shërbime që përfshijnë lutjet e përkushtimit, falënderimit dhe bekimin e Zotit.