OBSH: 23 milionë njerëz janë prekur nga tërmeti në Turqi dhe Siri

Sipas vlerësimeve paraprake të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), numri i njerëzve të prekur në të gjithë Turqinë dhe Sirinë pas dy tërmeteve të mëdha mund të jetë 23 milionë ose më shumë.

Dr Margaret Harris tha për BBC World Service Newshour se “shumë spitale thjesht nuk kanë atë që u nevojitet për të funksionuar, gjëra të thjeshta si energjia”.

Duke komentuar frikën se numri i të vdekurve mund të rritet edhe më tej, ajo paralajmëron “derisa të keni pastruar të gjitha dëmet, nuk e dini se sa njerëz kanë vdekur”.

“Fatkeqësisht, nëse nuk kujdesemi për njerëzit sa më shpejt që të jetë e mundur, ju do të merrni njerëz që sëmuren shumë në afat të mesëm dhe afatgjatë si rezultat i asaj që ata përjetuan në atë natë të tmerrshme.

Përtej punës së menjëhershme për të ndihmuar, të lënduarit fizikisht, do të duhet të ketë një fokus në mbështetjen e atyre që kanë humbur të afërmit ose kanë parë shtëpitë e tyre të shkatërruara.

Ata janë aq thellë të traumatizuar saqë efektet mbi ta mund të jenë shumë afatgjata nëse e bëjnë këtë, nuk merrni mbështetje shumë të mirë psikosociale”, tha ajo.

Dr Harris thotë se aksesi në Sirinë veriore për punonjësit e shëndetësisë, ku territori mbahet në mënyra të ndryshme nga fraksione të ndryshme ndërluftuese, është “nevoja numër një” e OBSH-së./albeu.com


Shtuar 7.02.2023 18:19