Kini kujdes! 6 faktorët kryesorë që rrezikojnë shfaqjen e kancerit

Fondi Botëror i Kërkimit të Kancerit zbuloi se numri i tumoreve të shkaktuara nga “veset” e këqija u rrit 5% midis 2017 dhe 2020. Të paktën 8,000 njerëz më shumë pësuan kancere të parandalueshme në vitin 2020 krahasuar me tre vjet më parë. WCRF tha se 155,000 nga 388,000 raste të kancerit çdo vit mund të shmangen me një shëndet më të mirë.

Gjashtë faktorët kryesorë të rrezikut:

  • Pirja e duhanit
  • Pirja e tepërt e alkoolit
  • Të qenit mbipeshë ose obez
  • Ushqimi dhe ushqimi i keq
  • Mungesa e ushtrimeve
  • Ekspozimi në diell dhe djegia nga dielli

Për të ulur rrezikun e tyre, njerëzit duhet të lënë duhanin dhe pijet alkoolike, të parandalojnë djegien nga dielli, të ndryshojnë ushqimet e shpejta me fruta, perime, arra dhe drithëra të freskëta. Kjo vjen pasi kërkuesit për sëmundjet e kancerit në UK thanë se ndalimi i pirjes së duhanit do të zvogëlonte numrin e vdekjeve nga kanceri në zonat më të varfra.

Një studim zbuloi se nëse askush në Angli nuk pi duhan, atëherë vdekjet nga kanceri të lidhura me privimin do të reduktoheshin nga 27,200 në 16,500.

Shtuar 27.09.2022 18:34