Gjermania kërkon 400 punëtorë! Kreu i agjencisë: Po na mbaron fuqia punëtore

Kryetari i Bordit të Agjencisë Federale të Punësimit Detlef Scheele ka deklaruar se Gjermanisë i duhet rreth 400 mijë emigrantë në vit, pasi po i mbaron fuqia punëtore.

Sektorët me më shumë mungesa janë shërbimet e kujdesit, specialistët e logjistikës dhe punonjës të kualifikuar. “Nga kujdesi infermieror përmes teknikëve të klimës tek logjistikët dhe akademikët, do të ketë një shkurtim të punëtorëve të aftë kudo”, shtoi ai

Në lidhje me rezistencën e mundshme ndaj migrimit, ai tha: “Ju mund të ngriheni dhe të thoni: Ne nuk duam asnjë të huaj. Por nuk funksionon kështu. Fakti është: Gjermanisë po i mbarojnë punëtorët. Do të jetë shumë më dramatike në vitet e ardhshme”, u shpreh ai.

Kriza e pandemisë ka përkeqësuar situatën për shkak të problematikave për emigrantët. Vitin e kaluar numri i aplikimeve për njohjen e kualifikimeve profesionale ra me 3%.

Procedura u reformua në Mars 2020 me Aktin e Imigrimit të Punëtorëve të Kualifikuar dhe ka për qëllim të sigurojë procese të përshpejtuara.

Për shkak të kufizimeve të hyrjes të lidhura me pandeminë, zyra statistikore supozon një zbutje të njëkohshme të efektit.

 


Shtuar 26.08.2021 10:02