Depresioni në moshë të re rrit rrezikun e demencës dhe Alzheimerit

Nuk është vetëm shëndeti i dobët kardiovaskular që mund të dëmtojë trurin duke rritur rrezikun e demencës, por edhe shëndeti i dobët mendor, veçanërisht depresioni edhe në një moshë relativisht të re, mund të ketë efekte të ngjashme negative.

Lumturia, nga ana tjetër, duket se mbron nga demenca, sipas një studimi të ri shkencor amerikan.

Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur depresionin me demencën, por shumica e kanë treguar këtë lidhje në pleqëri. Në të kundërt, hulumtimi i ri është i pari që konfirmon se edhe depresioni i hershëm në një moshë shumë më të re mund të çojë në dëmtim të funksionit njohës pas dhjetë vjetësh dhe përfundimisht çmenduri në pleqëri, raporton albeu.com.

Studiuesit nga Departamenti i Psikiatrisë dhe Shkencave të Sjelljes dhe Instituti Ëeill për Neuroshkencën në Universitetin e Kalifornisë-San Francisko, të cilët botuan në Journal of Alzheimer’s Disease rreth 20 vjet, duke lidhur simptomat e depresionit me gjasat e demencës. Testet përkatëse treguan se 13% e të rinjve (20-49 vjeç), 26% e njerëzve të moshës së mesme (50-69) dhe 34% e të moshuarve (70-89) kishin depresion të moderuar deri në të rëndë.

U zbulua se në grupin e 6122 të moshuarve me një moshë mesatare 72 vjeç, të cilët u ndoqën për një dekadë, probabiliteti i dëmtimit kognitiv ishte mesatarisht 73% më i lartë për ata që kishin simptoma të shtuara të depresionit që nga fillimi i moshës madhore, ndërsa ishte 43 % më i lartë për ata që zhvilluan depresion më vonë në jetë, raporton albeu.com.

“Mekanizma të ndryshëm mund të shpjegojnë se si depresioni mund të rrisë rrezikun e demencës”, tha studiuesi kryesor Dr. Ëila Brenovic. Ndër të tjera, mbiaktiviteti i sistemit qendror të reagimit ndaj stresit rrit prodhimin e hormoneve të stresit, glukokortikoideve, të cilat dëmtojnë hipokampusin, pjesën e trurit që është jetike për formimin, organizimin dhe ruajtjen e kujtimeve të reja. Disa studime të tjera në të kaluarën e kanë lidhur depresionin me atrofinë hipokampale.

“Në përgjithësi, ne zbuluam se sa më të mëdha të jenë simptomat e depresionit, aq më i keq është funksioni njohës dhe aq më i shpejtë është falja e tij”, tha Brenovic.

Rreth 20% të popullsisë që vuan nga depresioni jetës, në një shkallë më të madhe ose më të vogël, studiuesit theksuan se është e rëndësishme të njihet roli i tij në demencë./albeu.com


Shtuar 3.11.2021 22:50