Charles mban fjalimin e parë si mbret, e nis me homazhe për të ëmën: Çfarë e pikasi mbretërimin e saj

Charles po mban fjalimin e parë si mbret i Mbretërisë së Bashkuar. Gjatë fjalimit të tij, Mbreti Charles III tha se do të vazhdojë të reflektojë mbi shërbimin e nënës së tij.

“Në jetën e saj të shërbimit ne pamë atë dashuri të qëndrueshme për traditën së bashku me atë përqafim të patrembur të përparimit që na bën të mëdhenj si kombe. Dashuria, admirimi dhe respekti që ajo frymëzoi u bënë një shenjë dalluese e mbretërimit të saj”, tha ai.

“I bëj homazhe kujtimit të nënës sime dhe e nderoj jetën e saj të shërbimit. E di që vdekja e saj sjell pikëllim të madh për shumë prej jush. Dhe unë e ndaj atë ndjenjën e humbjes së pamasë me ju të gjithë.

Kur Mbretëresha erdhi në fron, Britania dhe bota ende po përballeshin me privimet dhe pasojat e Luftës së Dytë Botërore dhe ende jetonin sipas konventave të kohëve të mëparshme.

Gjatë 70 viteve të fundit ne kemi parë shoqërinë tonë të bëhet një nga shumë kultura dhe besime të shumta. Institucionet e shtetit kanë ndryshuar nga ana tjetër. Por, përmes të gjitha ndryshimeve dhe sfidave, kombi ynë dhe familja më e gjerë e Mbretërive, për talentet, traditat dhe arritjet e të cilëve jam kaq krenare në mënyrë të pashprehur, kanë përparuar dhe lulëzuar.

Vlerat tona kanë mbetur dhe duhet të mbeten konstante. Roli dhe detyrat e Monarkisë mbeten gjithashtu, ashtu si edhe marrëdhënia dhe përgjegjësia e veçantë e Sovranit ndaj Kishës së Anglisë, Kishës në të cilën besimi im është aq thellë i rrënjosur”, tha më tej ai.

Shtuar 9.09.2022 19:17