Sot është Dita e Tokës, pse nuk duhet ta anashkaloni

Sot (22 prill) është Dita e Tokës, një ngjarje ndërkombëtare e festuar në të gjithë botën për të premtuar mbështetje për mbrojtjen e mjedisit.

Viti 2021 shënon 51-vjetorin e festimeve vjetore. Tema e këtij viti për Ditën e Tokës është ‘Rikthe Tokën Tonë’, sipas “Indian Express”.

Ndërsa edukimi dhe ndërgjegjësimi për ndryshimet klimatike rriten, rritet edhe mobilizimi civil. Lëvizja e sotme ekziston në një platformë dixhitale.

Zhvillimet e teknologjisë dhe të mediave sociale bëjnë të mundur që bisedat, protestat, grevat dhe mobilizimet e rëndësishme dhe të nevojshme të marrin një audiencë globale.

Rëndësia e Ditës së Tokës

Dita e Tokës u vu re për herë të parë në 1970, kur 20 milion njerëz dolën në rrugë për të protestuar kundër degradimit të mjedisit. Ngjarja u shkaktua nga derdhja e naftës në Santa Barbara më 1969, si dhe nga probleme të tjera të tilla si smogu dhe lumenjtë e ndotur.

Për gjatë gjysmës së shekullit të ardhshëm, Dita e Tokës vazhdoi të luante një rol të rëndësishëm në aktivizmin mjedisor.

Marrëveshja historike e Parisit, e cila mbledh pothuajse 200 vende së bashku në vendosjen e një objektivi të përbashkët për të ulur emetimet globale të serrave, u nënshkrua në Ditën e Tokës 2016.

Sipas “earthday.org”, Dita e Tokës synon të “ndërtojë lëvizjen më të madhe mjedisore në botë për të nxitur ndryshime transformuese për njerëzit dhe planetin”. Misioni i lëvizjes është “të diversifikojë, edukojë dhe aktivizojë lëvizjen mjedisore në të gjithë botën”.

Sipas Kombeve të Bashkuara, Dita Ndërkombëtare e Nënës së Tokës festohet për të kujtuar secilin prej nesh se Toka dhe ekosistemet e saj na sigurojnë jetë dhe ushqim. Kjo Ditë gjithashtu njeh një përgjegjësi kolektive, siç kërkohet në Deklaratën e Rio 1992, për të promovuar harmoninë me natyrën dhe Tokën, për të arritur një ekuilibër midis nevojave ekonomike, sociale dhe mjedisore të brezave të tanishëm dhe të ardhshëm të njerëzimit.

Kjo ditë ofron një mundësi për të rritur ndërgjegjësimin e publikut në të gjithë botën për sfidat në lidhje me mirëqenien e planetit dhe të gjithë jetën që ajo mbështet.

Tema e këtij viti përqendrohet në proceset natyrore, teknologjitë e gjelbra në zhvillim dhe mendimin inovativ që mund të rikthejnë ekosistemet e botës.


Shtuar 22.04.2021 11:38