Pandemia dëmton edhe selinë e shenjtë, Papa kërkon ulje të pagave për kardinalët dhe klerikët

Papa Françesku ka urdhëruar kardinalët të ulin për 10 për qind pagat e tyre dhe të ulin pagat e klerikëve të tjerë që punojnë në Vatikan në mënyrë që të kursejnë vendet e punës të punonjësve pasi pandemia e koronavirusit ka goditur të ardhurat e Selisë së Shenjtë.

Reuters shkruan se Vatikani tha të mërkurën se Françesku lëshoi ​​një dekret duke futur shkurtime proporcionale duke filluar nga 1 Prilli.

 

 

Një zëdhënës tha se punonjësit e nivelit më të ulët nuk do të preken nga shkurtimet. Francis shpesh ka insistuar që ai nuk dëshiron të pushojë nga puna njerëzit.

Kardinalët që punojnë në Vatikan dhe jetojnë atje ose në Romë besohet se marrin paga prej rreth 4,000-5,000 euro në muaj dhe jetojnë në apartamente të mëdha.

Shefat e departamenteve të tjera, kryesisht klerikë, do të shohin pagat e tyre të ulura me midis 3% dhe 8%. Rritjet e programuara të pagave do të pezullohen deri në mars 2023. Dispozitat do të zbatohen gjithashtu për stafin e vjetër të bazilikave të tjera papale përveç Shën Pjetrit në Vatikan.

Selia e Shenjtë, organi qendror administrativ i Kishës Katolike në mbarë botën, mund të duhet të përdorë 40 milionë euro rezerva për të dytin vit radhazi pasi pandemia COVID-19 digjet përmes financave të saj, tha zyrtari më i lartë ekonomik i Vatikanit në fillim të këtij muaji.

Ai pret një deficit prej rreth 50 milionë euro këtë vit. Pandemia ka detyruar Muzetë e Vatikanit, një minierë tradicionale parash, të mbyllen për pjesën më të madhe të 15 muajve të fundit. /


Shtuar 24.03.2021 14:56

Tags: ,