Ndërron jetë dy muaj pas ndërhyrjes i pari në botë që kreu transplantin e veshkës së derrit

Personi i parë që kreu një transplant të veshkës së modifikuar gjenetikisht të derrit, ka vdekur dy muaj pas operacionit, ka thënë spitali që ka kryer procedurën.

Richard “Rick” Slayman, 62 vjeç, vuante nga sëmundja e veshkave në fazën e fundit përpara se t’i nënshtrohej operacionit në mars.

Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts (MGH) tha se nuk kishte asnjë tregues se vdekja e tij ishte rezultat i transplantit.

Transplantet e organeve të tjera nga derrat e modifikuar gjenetikisht kanë dështuar në të kaluarën, por operacioni ndaj zotit Slayman u përshëndet si një moment historik.

Përveç sëmundjes së veshkave, Slayman vuante edhe nga diabeti i tipit 2 dhe hipertensioni. Në vitin 2018, ai kishte një transplant të veshkës njerëzore, por filloi të dështonte pas pesë vjetësh.

Pas transplantimit të veshkës së derrit më 16 mars, mjekët e tij konfirmuan se ai nuk kishte më nevojë për dializë pasi organi i ri u tha se funksiononte mirë.

“Z. Slayman do të shihet përgjithmonë si një fener shprese për pacientët e panumërt që kanë kryer transplante në mbarë botën dhe ne jemi thellësisht mirënjohës për besimin dhe gatishmërinë e tij për të avancuar fushën e ksenotransplantimit,” tha MGH në një deklaratë.

Të afërmit e Slayman thanë se historia e tij ishte një frymëzim. Ata thanë se transplanti nga kafsha te njeriu, i njohur si një ksenotransplant u dha atyre “shtatë javë të tjera me Rick, dhe kujtimet e asaj kohe do të mbeten në mendjet dhe zemrat tona”.

“Rick tha se një nga arsyet që ai iu nënshtrua kësaj procedure ishte të jepte shpresë për mijëra njerëz që kanë nevojë për një transplant për të mbijetuar,” thanë ata.

Ndërsa zoti Slayman mori veshkën e parë të derrit që u transplantua te njeriu, ai nuk është organi i parë i derrit që përdoret në një procedurë transplantimi.

Dy pacientë të tjerë kanë marrë transplantim të zemrës së derrit, por ato procedura ishin të pasuksesshme pasi marrësit vdiqën disa javë më vonë.

Në një rast, kishte shenja se sistemi imunitar i pacientit kishte refuzuar organin, i cili është një rrezik i zakonshëm në transplante.


Shtuar 12.05.2024 20:43