BE thërret të dërguarin rus për “aneksimin e paligjshëm” të rajoneve të Ukrainës

Bashkimi Evropian ka thirrur të dërguarin e Rusisë në bllok për të protestuar kundër “aneksimit të paligjshëm” të rajoneve Donetsk, Kherson, Luhansk dhe Zaporizhzhia të Ukrainës.

Vladimir Putin deklaroi se aneksimet konkurrojnë të premten pas atyre që Ukraina dhe Perëndimi i përshkruan si referendume “të rreme”.

Shërbimi diplomatik i BE-së tha: “BE nuk e njeh dhe nuk do ta njohë kurrë këtë aneksim të paligjshëm nga Rusia. Këto vendime të Rusisë janë të pavlefshme dhe nuk mund të prodhojnë asnjë efekt juridik”.

Më parë, dhoma e lartë e parlamentit rus votoi për miratimin e inkorporimit të rajoneve.

Moska nuk ka kontroll të plotë të asnjë prej zonave që tani pretendon si të sajat.

Forcat e saj kontrollojnë rreth 60% të Donetsk dhe 70% të Zaporizhzhia.

Përparimet e fundit të Ukrainës kanë shtyrë gjithashtu vijat e frontit në Luhansk – një rajon mbi të cilin forcat ruse pretenduan kontroll të plotë në korrik.

Shtuar 4.10.2022 16:40