Banka Botërore: Rindërtimi dhe rimëkëmbja e Ukrainës do të kushtojë 411 miliardë dollarë

Nevojat për rindërtim dhe rimëkëmbje të Ukrainës janë rritur në 411 miliardë dollarë, ka thënë Banka Botërore.

Vlerësimi, i bërë së bashku nga qeveria e Ukrainës, Banka Botërore, Komisioni Evropian dhe Kombet e Bashkuara, është një rritje nga 349 miliardë dollarë të vlerësuar në një raport të publikuar në shtator.

Vlerësimi i fundit pret që Kievi të kërkojë 14 miliardë dollarë për investime kritike dhe prioritare për rindërtimin dhe rimëkëmbjen në vitin 2023.

“Infrastruktura e energjisë, strehimi, infrastruktura kritike, ekonomia dhe çminimi humanitar janë pesë prioritetet tona për këtë vit”, tha kryeministri i Ukrainës Denys Shmyhal në një deklaratë të mërkurën. Ai shtoi se një pjesë e punës së rindërtimit tashmë është kryer.

Por Shmyhal paralajmëroi se sasia e dëmit dhe nevojave për rikuperim aktualisht nuk përfshin të dhëna për humbjen e infrastrukturës, banesave dhe bizneseve në territoret e pushtuara.

Kur forcat e mbrojtjes t’i lirojnë, autoritetet do të fillojnë punën e restaurimit në këto territore, tha ai.

Raporti thoshte se vlerësimet “duhet të konsiderohen si minimale pasi nevojat do të vazhdojnë të rriten për sa kohë që lufta të vazhdojë”.

Dëmet e drejtpërdrejta të ndërtesave dhe infrastrukturës arrijnë në më shumë se 135 miliardë dollarë. /albeu.com


Shtuar 22.03.2023 20:22