Arsyeja e vërtetë pse tartufi është kaq i shtrenjtë

Tartufi është kërpudhë ose zhardhokë i rrallë, i ngrënshëm, nëntokësor, i cili është sa i ngjashëm me kërpudhat aq dhe i ndryshëm. Kërpudhat rriten në sipërfaqe të tokës, por tartufi në në thelb është një kërpudhë nëntokësore, pasi prefero të rritet në errësirë. Sipas Boston Magazine, “gushat” e tartufit që lëshojnë sporet e një kërpudhe të zakonshme grumbullohen së bashku duke formuar një thes ose një tartuf. Dhe fetat e tartufit janë me të vërtetë feta të shumë sporeve të ndryshme.

Pse tartufi është kaq të shtrenjtë?

Tartufi është i shtrenjtë për disa arsye. Së pari, ai nuk është diçka që njerëzit mund ta mbjellin, kultivojnë ose korrin lehtësisht. Ato janë të egër dhe zgjedhës për vendin ku rriten.

Tartufi zakonisht lulëzon në vendet ku ka lagështi në ditët e ngrohta dhe netët e ftohta. Ai gjithashtu preferon të rritet në lloje të caktuara të pemëve, duke përfshirë pemët e lisit, pishës dhe lajthisë, sipas Boston Magazine.

Fshatrat italiane dhe franceze janë zona veçanërisht të njohura për rritjen e tartufit, por disa specie rriten edhe në Paqësorin Veriperëndimor dhe Australi.

Ata gjithashtu rriten ngadalë, kanë sezone të shkurtra. Në fakt, disa raporte thonë se duhen katër deri në gjashtë vjet që disa lloje tartufësh të rriten. Pasi të rriten përfundimisht, hapi tjetër është gjetja e tyre, gjë që nuk është e lehtë.

“Gjuetarët” mbështeten te kafshët me shqisat e shkëlqyera të nuhatjes për të ndihmuar në gjetjen e tartufit. Ndërsa tartufët piqen, ato lëshojnë natyrshëm komponime me erë të keqe, duke tërhequr kafshë si derrat, raporton Neë York Times.

Megjithatë, ky mund të jetë problem, pasi këta derra mund të hanë edhe tartufët e çmuar. Kjo është arsyeja pse gjuetarët gjithashtu trajnojnë qentë për të gjetur tartufin. Sapo i shohin, gjuetarët i gërmojnë me kujdes tartufët duke shmangur dëmtimet; një proces intensiv i punës që shton përgjigjen se pse tartufët janë kaq të shtrenjtë./albeu.com


Shtuar 14.01.2022 20:50