Ankthi dhe depresioni rriten ndjeshëm muajt e fundit nga pandemia

Ankthi psikologjik dhe depresioni janë rritur ndjeshëm sit e burrat ashtu dhe te gratë akoma dhe më shumë sesa nga fillimi i pandemisë, sipas një paper-i të botuar enjten në Lancet Regional Health-Americas.

Studimi përdori të dhëna për 2,359 të rritur, një nëngrup pjesëmarrësish në mbarë vendin të cilët ishin regjistruar në Studimin e Parandalimit të Kancerit të Shoqërisë Amerikane të Kancerit-3. Studiuesit krahasuan të dhënat midis dy periudhave të ndryshme kohore – 2018 dhe korrik deri në shtator 2020 – për të karakterizuar nivelet e shqetësimit psikologjik.

Ata zbuluan se 42% e njerëzve në studim raportuan se kishin përjetuar një shqetësim të butë psikologjik në pandeminë në vitin 2020, krahasuar me vetëm 32% në 2018. Dhjetë përqind e pjesëmarrësve të studimit të vitit 2020 kishin ankth ose depresion të moderuar deri në të rëndë. Dhe depresioni ishte më i zakonshëm tek ata me gjendje shëndetësore ekzistuese, si kanceri.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se gratë kishin më shumë gjasa sesa burrat të raportonin shqetësime më të larta psikologjike gjatë pandemisë, veçanërisht ankthit./albeu.com

 


Shtuar 11.09.2021 22:54

Tags: ,