“Ajo ishte në borxhe dhe të mbyste në para, na prezantoi rregullin e 3 ditëve dhe shpëtoi veten”

Gazetarja Jamie Rapaport, e cila shkruan për portalin amerikan “Thought Catalog”, ka zbuluar në një rubrikë se si është “zhbllokuar” nga borxhet financiare.

Gjegjësisht, ajo filloi të ndjekë rregullin tre ditor.

“Vetëm kur pashë zhgënjimin në sytë e mamasë sime kur i kërkova për të dhjetën herë të më jepte para për të rregulluar makinën time, kuptova se nuk mund të jetoja më me borxhe. Nuk kurseva asgjë në 2016. Isha vonë me pagesat e mia bankare, makina ime po bënte zhurma të çuditshme. E dija se duhej të ndryshoja”, ka shkruar Xhemi, e cila pretendon se e dinte gjithmonë se duhej të kursente, shkruan albeu.com.

“I thashë vetes se do të filloja të menaxhoja paratë e mia kur të gjeja një punë më të paguar.” Dhe pata një punë më të mirë, por harxhova çdo qindarkë që merrja. Unë ende bleva kafe dhe sanduiçe të shtrenjta.

Unë shoh diçka dhe duhet ta blej

Ajo pretendon se nuk ka mundur të kursejë asgjë, sepse ka blerë gjëra me impuls. Kur ajo vuri re një artikull, ajo duhej ta kishte atë. Ajo thotë se nëna e saj i dha një këshillë shumë të mirë: “Ajo më tha që nëse dua akoma diçka nesër, mund të kthehem dhe ta blej dhe të mos ndihem fajtore”. E dëgjova atë natë dhe sot e kësaj dite nuk e mbaj mend se çfarë doja të blija”.

“Isha i shtrirë në shtrat, i stresuar si zakonisht, kur mendova për gjithçka që kisha mësuar për kursimin e parave. Vendosa se më në fund duhej ta zbatoja në praktikë dhe të shihja se sa mirë funksiononte. Tërhoqa 20 dollarë para në dorë pasi pagova qiranë dhe sigurimi i makinës dhe synova që paratë që mblodha të zgjasin sa më shumë. Fillimisht ishte jashtëzakonisht e vështirë. Refuzova të dilja me miqtë e mi. Injorova tundimet. Fillova të kurseja!” Dy javë më vonë, ajo u pagua, por ajo ende po kursente. Kur shikoi llogarinë e saj bankare pas disa kohësh, vuri re se në llogari kishte 200 dollarë. Më pas ajo kuptoi se mund të kursente pa asnjë problem dhe vendosi të ndiqte disa rregulla.

Rregulli i tre ditëve

“I thashë vetes se nuk do të blija një produkt nëse mund ta përdorja vetëm një herë (kafe, ushqim të shpejtë), por nëse do ta doja vërtet atë produkt tre ditë më vonë, mund të kthehesha dhe ta përballoja atë”. Nuk e di se çfarë i ka penguar të gjitha blerjet e impulsit ky rregull treditor. Mbaj mend vetëm se kam kërkuar një sanduiç për tre ditë dhe më pas jam shpërblyer. Mbaj mend që u zhgënjeva sepse mund të kisha bërë një më të mirë, më të shpejtë dhe më të lirë në shtëpinë time. Kursova para, kohë dhe humbja e peshës ishte e dukshme sepse isha më i vetëdijshëm se çfarë po ushqeja trupin tim”. /albeu.com/