110 milion euro Becchettit, Malaj: Shqipëria paguan edhe gjyqin, Rama të arrestohet!

Vendimi i Arbitrazhit ndërkombëtar në favor të biznesmenit Italian Francesco Beghetti do t’i kushtojnë taksapaguesve shqiptarë 14,5 milardë lekë, ose e thënë ndryshe 110 milionë euro.

Në lidhje me koston që i faturohet qeverisë pas këtij vendimi në favor të biznesmenit Beghetti ish-ministri i Financave Arben Malaj tha në një lidhje Skype se duhet të dalë urgjentisht përgjegjësia individuale dhe të arresohet.

Siç u shpreh Malaj kostoja është edhe më e madhe pasi Shqipëria do të paguaj edhe shpenzimet e gjyqit duke qenë se ka kërkuar asistencë juridike.

Duke risjellë në vëmendje penalizimet dhe madje edhe dënimet e disa qytetarëve me burg për shkak se nuk kishin paguar faturat e dritave apo ujit, Malaj theksoi se lidhur me rastin “Beghetti” duhet të ketë përgjegjësi personale ligjore.

Malaj, janë 110 milionë euro që bashkë me kostot e tjera do t’i kushtojnë taksapaguesve shqiptarë 14,5 milardë lekë. Por ndërkohë kemi dhe reagimin e ministrit Ahmetaj që ka thënë se Beghetti nuk do të marrë kokërr leku. Si mendoni se do të vijojë kjo ‘betejë’?

Malaj: Tashmë vendimi është marrë. Nuk preferoj të komentoj kolegët, por kjo është papërgjegjshmëri. Kostoja është e madhe. Shqipëria ka kërkuar asistencë juridike dhe do të paguaj edhe shpenzimet e gjyqit. Në këto 8 vite ka shumë momente kur ka dominuar arroganca. Ky është përfaqësim i keqqeverisjes. Ka vend deri edhe për përgjegjësi personale ligjore.

Shqiptarët që nuk kishin paguar drita apo ujë u penalizuan dhe shkuan deri në arrestime dhe pati persona që u vetëvranë për këtë arsye. Nëse ka një kulturë dënimi të qytetarëve të thjeshtë, pse jo ndaj ligjvënësve. Çështjet individuale ti ndjekë gjykata. E vetmja gjë që duhet theksuar është se gjoba të tilla gërryejnë rritjen e varfërisë. Duhet urgjentisht që përgjegjësia individuale të dalë dhe të arrestohet, nuk mund të fshihet.

Po ti shohim këto kosto, janë mbi 1.5 herë se buxheti që është dhënë për disa sektorë, p.sh për bujqësinë i cili ka marrë shumë pak mbështetje.

Malaj: Bujqësia vazhdon të mbështetet vetëm me 57 qindarka. Bujqësia në zinxhirin e saj prodhim grumbullin, ka agroturizëm, agrobiznes dhe jo vetëm që nuk ka mbështetje e rritje, por është përballur edhe me fatkeqësi natyrore. Sektori i bujqësisë në atë lloj krize nuk mund të zhvillohet pa rritur mbështetjen financiare.

Malaj janë shumë çështje që shumë kompani, si Beghetti, Firma greke e Rrugës Tiranë -Elbasan, por edhe kompania turke për ndërtimin e HEC-it të Kalivacit e Poçemit e kanë çuar çështjen në ARBITRAZH. Por, kjo do të thotë një kosto e madhe për qeverinë shqiptare në kushtet kur borxhi publik ka arritur nivelin më të lartë.

Malaj: Unë jam munduar që njohuritë e mia të mos i mbaj për vete por t’i ndaj me publikun. Fakti që u tolerua rritja e borxhit, nuk u tolerua për partnerët publikë, por për të asistuar shtresat në nevojë dhe për t’i dhënë mbështetje biznesit.

Rritja e investimeve qoftë nëpërmjet koncesioneve sipas studimeve të FMN është verifikuar dhe tregojnë që kemi përkeqësim të menaxhimit të financave publike. Është arritur në përfundim që humbjet janë 33%. 660 milionë euro janë para që janë keqpërdorur. Në kushtet e fatkeqësive njerëzit shpenzojnë për të shpëtuar jetë, por ata që vjedhin nuk e harrojnë zakonin. /MCN


Shtuar 3.04.2021 14:20