102 vite e balsamosur, vajza “hap e mbyll sytë”?, zbulohet misteri

Rosalia Lombardo ndërroi jetë më 2 dhjetor 1920, pak para se të festonte ditëlindjen e saj të dytë. Ajo vdiq për shkak të një rasti të pneumonisë, e cila sipas ekspertëve ishte shkaktuar nga pandemia e gripit spanjoll nga viti 1918 deri në 1920.

Mumja e 2-vjeçares njihet edhe sot e kësaj dite, pasi sytë e vogëlushes nuk janë mbyllur plotësisht. Ajo duket sikur i hap dhe i mbyll sërish shumë herë gjatë ditës.

Trupi i Rosalias shtrihet brenda një kuti xhami të mbushur me azot për të parandaluar përkeqësimin e trupit nga faktorët mjedisorë.

Trupi i Rosalias u ruajt shumë mirë falë teknikës së mjeshtrit të mumjes Alfredo Salafia. Në fakt, në rrezet X të bëra së fundmi, u vu re se të gjitha organet ishin jashtëzakonisht të paprekura. Aq shumë, saqë truri i Lombardos u gjet vetëm se ishte zvogëluar në gjysmën e madhësisë së tij origjinale.

“Është një iluzion optik i prodhuar nga drita që filtron nëpër dritaret anësore, e cila gjatë ditës mund të ndryshojë”, kishte thënë në një deklaratë në vitin 2014 Dario Piombino-Mascali, një bioarkeolog dhe kurator shkencor i Katakombeve të Kapuçinës./albeu.com

Shtuar 12.08.2022 15:44