INTERPOL jep alarmin: Grupet kriminale po përdorin pandeminë e koronavirusit

Një alarm i INTERPOL paralajmëron se organizatat kriminale po përdorin shërbime të ofrimit të ushqimit për të transportuar drogë dhe mallra të tjera të paligjshme ndërsa vendet janë të mbyllura gjatë pandemisë globale të COVID-19.

INTERPOL ka marrë raporte nga policia në Irlandë, Malajzi, Spanjë dhe Mbretërinë e Bashkuar duke identifikuar shoferet e ofrimit që transportojnë droga të tilla si kokainë, marihuanë, ketaminë dhe ekstazë.

Në fillim të prillit, Policia Kombëtare Spanjolle identifikoi dhe arrestoi shtatë persona të veshur si shofer ushqimi në Alicante dhe Valencia. Të dyshuarit u kapën duke shpërndarë kokainë dhe marihuanë me biçikletë, motor dhe makinë – disa prej drogave ishin fshehur brenda një çante shpine.

Në Irlandë, oficerët zbuluan 8 kilogramë kokainë, si dhe dy armë të fshehura në kuti picash.

Bazuar në këto arrestime, si dhe incidente në vende të tjera, INTERPOL lëshoi ​​një njoftim me ngjyrë të “verdhë” ’duke paralajmëruar 194 vendet e saj anëtare për këtë modus operandi të ri.

Njoftimet japin informacione për objektet, pajisjet dhe metodat e fshehjes të përdorura nga kriminelët – informacione që organizatat e zbatimit të ligjit mund të hyjnë përmes kanalit të komunikimit të sigurt të INTERPOL I-24/7.

“Ndërsa kriminelët vazhdojnë t’i përshtasin aktivitetet e tyre në një botë të bllokuar nga COVID-19, njoftimet e INTERPOL janë mjete thelbësore për t’i mundësuar policisë në të gjithë botën të mësojnë nga sukseset e njëri-tjetrit dhe të adresojnë ndryshimin e modeleve të krimit,” tha Stephen Kavanagh, Drejtori Ekzekutiv i INTERPOL për Shërbimet e policisë.

“Është falë Spanjës, dhe vendeve të tjera që ndajnë informacione thelbësore të policimit përmes INTERPOL që ne mund të sigurojmë zbatimin e ligjit në të gjithë botën,” shtoi z. Kavanagh.

Bllokimet në shumë vende kanë rritur kërkesën për ushqime që dërgohen në shtëpi dhe dërgues të tillë shpesh janë ofruar me dëshirë për grupet kriminale për të shpërndarë lëndën narkotike kundrejt parave.

Në rastet e sjella në vëmendjen e INTERPOL-it, të dyshuarit nganjëherë maskoheshin si dërgues ushqimi.

Drejtuesit e ligjshëm të ofrimit të ushqimit janë përdorur gjithashtu si maskim për të transportuar drogën.

Në një rast nga Malajzia, një pronar kompanie ushqimi kërkoi nga policia që të kontrollonte dërgesat e tij, pasi kishte dyshime.

Udhëtari kishte për detyrë të jepte një porosi të vetme të piteve indiane, megjithatë dërgesa peshonte afro 11 kilogramë.


Shtuar 1.05.2020 17:39