Dënohet terroristi që vrau 51 myslimanë në dy xham: Në burg deri në vdekje!

Një terrorist i ekstremit të djathtë, i cili vrau 51 besimtarë myslimanë gjatë të shtënave me armë në dy xhami në Zelandën e Re, do të kalojë pjesën tjetër të jetës së tij në burg pa asnjë shans për lirim me kusht.

Ky është dënimi i parë i këtij lloji në historinë moderne të vendit.

Brenton Tarrant, 29 vjeç, u dënua të enjten pasi pranoi fajësinë në fillim të këtij viti për vrasjen e 51 burrave, grave dhe fëmijëve në dy xhami të Christchurch më 15 mars 2019. Viktima më e re ishte vetëm tre vjeç.

Qytetari australian gjithashtu u pranua fajtor për 40 akuza për vrasje në tentativë dhe një akuzë për terrorizëm. Ai është personi i parë në Zelandën e Re që u dënua për këtë krim.

Tarrant u përfaqësua në seancë dhe zgjodhi të mos i drejtohej gjykatës, por udhëzoi avokatin Pip Hall të fliste në emër të tij. “Z. Tarter nuk e kundërshton kërkesën. Ai duhet të dënohet me burgim të përjetshëm pa kusht“.

Gjykatësja Cameron Mander iu drejtua vrasësit të dënuar dhe e pyeti nëse dëshironte të fliste. “Jo. Faleminderit,” u përgjigj me qetësi Tarter.

Gjykatësja Mander lexoi emrat e secilit viktimë, si të dëmtuar, ashtu edhe të vdekur, duke i thënë Tarifës për jetën që ai shkatërroi ose shkurtoi. “Ju nuk treguat mëshirë. Ishit brutal dhe përtej të tmerrshmes. Veprimet tuaja ishin çnjerëzore,” i tha Mander Tarrant.


Shtuar 27.08.2020 16:20