Çfarë është aplikacioni që synon të kontrollojë koronavirusin dhe a cenon privatësinë?

Mbretëria e Bashkuar ka filluar fazën fillestare të përdorimit të aplikacionit të saj për të ndihmuar në gjurmimin e përhapjes së koronavirusit.

Duke filluar nga e hëna në mbrëmje, stafi i Shërbimit Kombëtar të Shëndetit (NHS) në Isle of Wight do të jetë në gjendje të shkarkojë aplikacionin e ri përpara pjesës tjetër të ishujve, më vonë këtë javë.

Kjo shënon fillimin e një testi pilot, për të cilin Sekretari i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar, Matt Hancock tha se ishte “mirënjohës”.

Çfarë bën aplikacioni?

Pasi të shkarkoni, do të keni mundësi të lajmëroni NHS përmes aplikacionit nëse filloni të shfaqni simptoma të COVID-19.

Aplikacioni do të ketë regjistruar distancën midis telefonit tuaj dhe përdoruesve të tjerë dhe do të dërgojë një alarm anonim për këdo tjetër me të cilin keni qenë në kontakt të ngushtë ditët e fundit.

Këshillat se çfarë të bëni tjetër – pavarësisht nëse kjo është izoluese apo diçka tjetër – do të dërgohet së bashku me alarmin.

Ai gjithashtu do të funksionojë duke përdorur Low Bluetooth Energy në mënyrë që të ruani jetën e baterisë sa më shumë që të jetë e mundur gjatë përdorimit.

Kur mund ta shkarkoj?

Aplikacioni aktualisht është në fazën e tij pilot të testimit dhe do të jetë në dispozicion vetëm për ata që jetojnë në Isle of Wight.

Punëtorët e NHS që jetojnë në ishull do të jenë në gjendje të shkarkojnë aplikacionin nga kjo mbrëmje, ndërsa qeveria po planifikon të dërgojë letra për të gjitha 80,000 familjet këtë javë përpara një liste të gjerë në ishull të enjten.

Duke folur të hënën pasdite, Hancock tha se ishulli u zgjodh për të drejtuar pilotimin pasi ka një besim te NHS, një autoritet lokal me përgjegjësi për shëndetin publik dhe një numër “relativisht të ulët” të rasteve të COVID-19.

Ai shtoi: “Dhe për shkak se është një ishull, ne mund ta drejtojmë këtë gjykim në kushte shkencore të kontrolluara siç duhet, duke e krahasuar efektin me atë që po ndodh në territorin e kontinentit para se të përhapet në pjesën tjetër të vendit”.

A e prish aplikacioni privatësinë time?

Sipas Hancock, aplikacioni merr “konsideratë të plotë të sigurisë dhe intimitetit”, dhe përcjellja e vendndodhjes është anonime.

Një njoftim për shtyp nga NHS tha se “regjistri anonim” i vendndodhjeve dhe afërsia do të ruheshin “në mënyrë të sigurt në telefonin tuaj”.

Ajo shtoi se lëshimet e ardhshme të aplikacionit mund t’u lejojnë njerëzve të japin informacion shtesë për veten, nëse dëshirojnë, të cilat mund të ndihmojnë në identifikimin e “pikave të nxehta dhe tendencave” të virusit.

A do të thotë se bllokimi ka mbaruar në Isle of Wight?

Jo. Matt Hancock theksoi në konferencën e përditshme për shtyp të hënën nga Downing Street se udhëzimet e qëndrimit në shtëpi duhet të vazhdojnë të ndiqen edhe pas lëshimit të aplikacionit.

A ka provuar ndonjë vend tjetër një qasje të ngjashme?

Po – Ka shumë vende në mbarë botën që kanë krijuar, ose janë në procesin e krijimit të aplikacioneve për të ndihmuar në gjurmimin e përhapjes së virusit.

Ndërsa ka pasur shqetësime të përsëritura në lidhje me çështjet e intimitetit kur gjurmoni vendndodhjen e një telefoni celular, vende të tilla si Singapori dhe Koreja e Jugut kanë vendosur mënyra teknologjike për të ndihmuar komunitetet të kontrollojnë virusin, shkruan panorama.

Franca dhe Gjermania janë gjithashtu në prag të lëshimit të aplikacioneve të ngjashme.


Shtuar 4.05.2020 19:16