Bill Gates ka një porosi për udhëheqësit e shteteve në parandalimin e COVID 19

Si bashkëthemelues dhe ish-CEO i Microsoft, Bill Gates është i famshëm për një nga njerëzit më të pasur në botë, por ai është i njohur edhe për aktivitetet e tij filantropike, duke financuar posaçërisht punën për zhdukjen e sëmundjeve vdekjeprurëse.

Si rezultat, ai është bërë një zëdhënës kryesor për kontrollin dhe zhdukjen e sëmundjeve, dhe ka folur më parë për rreziqet me të cilat përballet bota jonë duhet të ketë një shpërthim të ri sëmundjesh siç po shohim tani me Covid-19.

Gjatë një bisede dixhitale TED me mikpritësin Chris Anderson më 25 mars, Gates u pyet se çfarë do të bënte nëse ai do të ishte president, gjatë pandemisë më të keqe që bota ka parë në mbi 100 vjet.

Gates thoshte se përparësia e tij kryesore do të ishte mbajtja e njerëzve nëpër Amerikë brenda për të rrafshuar kurbën e pandemisë së coronavirusit; me fjalë të tjera, ngadalësimi i shkallës në të cilën përhapet virusi.

“Mesazhi i qartë [do të ishte] që ne nuk kemi zgjidhje”, tha Gates. “Në rastin kinez, ishte rreth gjashtë javë, kështu që ne duhet të përgatitemi për këtë dhe ta bëjmë atë shumë mirë”.

“Nëse jeni duke bërë një izolim të mirë, brenda afro 20 ditësh do të shihni se ata numra [për raste të reja] me të vërtetë ndryshojnë [zbresin] dhe kjo është një shenjë se jeni duke shkuar në rrugë të duhur”.

Gates thotë se për ta bërë këtë nuk do të jetë e lehtë, por se një mesazh i tillë duhet të jetë me zë të lartë dhe i qartë për të gjithë për ta vlerësuar.

Në një bisedë të mëparshme për TED në 2015, Gates kishte paralajmëruar për ndikimin që mund të ketë një pandemi globale në shoqërinë e sotme të globalizuar, ku njerëzit mund të udhëtojnë lirshëm nëpër botë.

Duke folur më përgjithësisht për coronavirusin, Gates tha: “Unë mendoj se kjo është një kohë e paparë, me të vërtetë zhgënjyese për të gjithë me mbylljen e gjërave, duke mos ditur saktësisht se sa do të zgjasë, duke u shqetësuar për shëndetin e të gjithë njerëzve për të cilët interesohemi . Është e frikshme për të gjithë”.

Ai tha se si shumë njerëz, ai është gjithashtu i mbërthyer në shtëpi dhe është mësuar të punojë në distancë gjatë gjithë kohës. “Kam kaluar disa ditë pa parë asnjë bashkëpunëtor!”, tha ai.

Presidenti aktual amerikan Donald Trump ka mbrojtur rihapjen e bizneseve deri të Dielën e Pashkëve për të ndihmuar ekonominë e SHBA-së, por disa ekspertë mjekësorë kanë paralajmëruar se mund të jetë shumë herët për të ndaluar përhapjen e coronavirusit.


Shtuar 26.03.2020 19:44