Protesta masive në Spanjë: Modeli i turizmit masiv po shkatërron ishullin dhe jetën e banorëve

Dhjetëra mijëra njerëz në Ishujt Kanarie të Spanjës janë mbledhur kundër një modeli të turizmit masiv që sipas tyre po pushton arkipelagun e Atlantikut. Protestuesit kërkojnë kufizime në numrin e turistëve dhe frenim të asaj që ata e përshkruajnë si zhvillim të pakontrolluar të dëmshëm për mjedisin dhe banorët.

Ata theksojnë se nuk janë kundër industrisë së turizmit, e cila përbën 35% të ekonomisë së Kanarit. Në vitin 2023, 13.9 milionë turistë vizituan shtatë ishujt kryesorë. Kjo është rreth gjashtë herë më shumë se popullsia e ishujve prej 2.2 milionë banorësh, tregojnë shifrat zyrtare.

Industria e turizmit përbën gjithashtu 40% të vendeve të punës në arkipelag. Tregjet më të mëdha për ishujt janë Britania e Madhe dhe Gjermania, megjithëse ato janë gjithashtu një destinacion popullor për spanjollët kontinental. Turistët tërhiqen nga plazhet e Kanarinave dhe dielli i bollshëm gjatë gjithë vitit. Të shtunën, protesta në rrugë u mbajtën në të gjithë arkipelagun.

Në Santa Cruz de Tenerife, kryeqyteti i ishullit më të madh, Tenerife, demonstruesit mbanin pankarta që shkruanin “Turist – respekto tokën time!” dhe “Kanarinat kanë një kufi”.

“Problemi kryesor është se është modeli i turizmit masiv që është i papranueshëm në ishull… [për] dekada, dhe thjesht po shkatërron ishullin… dhe jetën e banorëve këtu. Ne po ndiejmë se po largohemi, prioritetet tona nuk merren parasysh,” tha protestuesja Lydia Morales për BBC.

Tubimet në rrugë u zhvilluan gjithashtu në pjesë të Spanjës kontinentale të shtunën.


Shtuar 20.04.2024 19:38