Një person hyn pa autorizim në vendin e votimit, problemet që u hasën deri tani në zgjedhje

Nga shoqata qytetare CIVIL në konferencën e parë për shtyp deklarojnë se procesi zgjedhor ka filluar në mënyrë të qetë, por janë regjistruar disa parregullsi të vogla.

“Këto zgjedhje të parakohshme parlamentare janë zgjedhjet e dhjeta parlamentare radhazi në vendin tonë dhe zhvillohen në kushte specifike, me sfida të paraqitura nga pandemia e koronavirusit. Prandaj, thirrja jonë e parë sot është që votuesit, administrata zgjedhore, ekipet e mediave, policia dhe vëzhguesit – të zbatojnë me përpikëri masat e mbrojtjes nga koronavirusi. Mbrojtja është e thjeshtë, vishet maskë mbrojtëse, mbahet distancë dhe dezinfektohen duart në hyrje dhe në dalje të vendvotimeve. Vëzhguesit e CIVIL-it filluan vëzhgimin e tyre të zgjedhjeve në orën 6:30 të mëngjesit. Urojmë punë të suksesshme dhe një ditë të qetë”, tha Deralla në fillim të konferencës së parë për shtyp në Hotelin Porta, Aerodrom shkruan telegraf.

Sa i përket raporteve nga vëzhgimi nga CIVIL-i, më e dukshme është se gjatë heshtjes së zgjedhjeve që filloi në mesnatën e 13 korrikut, ka me qindra raste të shkeljes së heshtjes zgjedhore, si në rrjetet sociale ashtu edhe në terren, nga të njohurit por edhe nga klientë të panjohur.

Heshtja e zgjedhjeve është shkelur në tërë vendin dhe gjatë natës. Shkelja e heshtjes së zgjedhjeve shoqërohet me një fushatë të paparë negative, të zezë, me qindra raste të gjuhës së urrejtjes, lajme të rreme dhe dezinformata. Gjatë dy ditëve të kaluara, CIVIL-i lëshoi njoftime të hollësishme në lidhje me këto fenomene.

“Fatkeqësisht, këto ditë ne jemi në përfundimin se publiku merr përshtypjen se dy ose më shumë ministri të brendshme funksionojnë në vend, dhe se ka një shkelje të heshtjes së zgjedhjeve dhe propagandës politike që lind nga kjo ministri. Kjo lë përshtypje të keqe për publikun dhe mund të shkaktojë konfuzion dhe pasiguri. “Le të shpresojmë se qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut do të tregojnë pjekuri dhe kulturë politike dhe do të përdorin të drejtën e tyre të garantuar me kushtetutë, pavarësisht nga mosmarrëveshjet politike në këtë ministri,” tha Deralla në konferencë për shtyp.

Sa i përket parregullsive, vëzhgimi i CIVIL-it regjistron një rast në Vendvotimin (VV) 836 në Koçani, ku ekziston një grupim i njerëzve, dhe ekziston një përpjekje për votim familjar i cili u parandalua nga BZ.

Më tutje, në VV 2042 në Bërvenicë, pati një rast të pranisë së paautorizuar në vendvotim, me pretekstin se ai ishte vëzhgues i së një partie të caktuar politike, por pa autorizimin e nevojshëm. Ishte ngritur tension, dhe dy anëtarë të Bordit Zgjedhor (BZ) e mbështesin atë dhe i lejojnë atij që të qëndrojë në vendvotim, pavarësisht nga fakti se ai nuk ka kompetencat e nevojshme.

Vëzhguesit e CIVIL-it vëzhguan hapjen e më shumë se 200 vendvotimeve në gjithë vendin. Të gjitha këto VV jan hapur në kohë. Vetë vendvotimet janë të rregullta dhe të përgatitura siç duhet për ditën e sotme të zgjedhjeve.

Sa i përket masave për mbrojtje kundër koronavirusit, vërehet se në VV 2873 në Çair anëtarët e BZ nuk i respektojnë masat për mbrojtje nga koronavirusi.


Shtuar 15.07.2020 08:32