Pesë arsye pse njerëzve u ndryshon ngjyra e syve

Edhe nëse ke fatin të kesh sytë me ngjyrën më të veçantë në botë, të gjithëve na ka shkuar mendja se si do dukeshim nëse do të kishim një ngjyrë tjetër.

Shumë pak prej nesh e dinë se ka një numër të madh faktorësh (përfshi ushqimin dhe emocionet) që ndikojnë tek ndryshimi i ngjyrës tanë të syve.

Më poshtë janë listuar disa prej fakteve më interesante pse ndodh që shumë njerëzve u ndryshon ngjyra e syve.

1. Si ndikon humori tek ato?

Emocionet e bukura janë shok për trupin e njeriut. Kur jemi të lumtur, rrahjet tona të zemrës ndryshojnë, frymëmarrja bëhet më e shpejtë dhe ngjyra e irisit të syve ndryshon. Ndonjëherë bëhet më e dukshme, herë të tjera hapet.

2. Melanina dhe mosha

Nëse një bebush lind me sy blu, mund t’ju surprizojë më vonë. Sekreti i syve blu, që zakonisht quhet ‘efekti i qiellit’ është në fakt mungesa e melaninës në iris që zbeh ngjyrat. Kjo ngjyrë tek bebushat 3-18 muajsh mund të bëhet edhe më e fortë ose të ndryshojë plotësisht.

3. Ushqimet e gjalla dhe detoksifikimi

Ekziston një teori në mjekësinë alternative që thotë se ngjyra e irisit është e lidhur me organet e tjera. Thuhet gjithashtu se një pjesë e mirë e syrit është e lidhur me shëndetin e trurin dhe varet prej saj. Gjithashtu dieta e pasur me fruta dhe perime mund t’ua ndryshojë ngjyrën.

4. Grimi dhe rrobat

Femrat kanë shkopin magjik për të ndryshuar ngjyrën e syve të tyre apo për t’i bërë më të dukshme. Produktet e grimit, ngjyra e flokëve, rrobat dhe aksesorët zmadhojnë irisin e syve dhe e bëjnë më të shndritshëm.

5. Drita e diellit dhe vendi i lindjes

Sytë kafe janë ato që gjenden më shumë në Tokë, rreth 70% e popullsisë është me sy kafe dhe gjenden në çdo vend të botës. Njerëzit me sy të kaltër gjenden më shumë në Evropën veriore, Estoni, Danimarkë, Finlandë dhe ndonjëherë mes njerëzve që jetojnë në Lindjen e Mesme.

Vetëm 2% e njerëzve në planet kanë sy të gjelbër! Kryesisht në Spanjë, Irlandë, Rusi ose Brazil. Ngjyra më e rrallë e syve është e verdha, që vjen si rezultat i syve që kanë pigment lipokromi.


Shtuar 2.10.2020 09:11