Studimi që tregon se diabeti i tipit 2 nuk shkaktohet nga ajo që keni menduar deri sot

Konsumimi i tepërt i sheqerit është një faktor i njohur për rrezikun në zhvillimin e diabetit tipit 2, por nivelet e larta të glukozës në gjak nuk e tregojnë historinë e plotë.

Procesi që çon në zhvillimin e diabetit tip 2 përfshin qelizat pankreatike të quajtura qeliza beta, të cilat fillojnë të prodhojnë shumë insulinë, hormoni që mban nën kontroll nivelet e glukozës në gjak. Ky sekret mendohej se ishte rezultat i rezistencës ndaj insulinës për shkak të niveleve të ngritura në mënyrë kronike të sheqerit në gjak.

Kur nivelet e sheqerit në gjak janë shpesh të larta, trupi mund të fillojë të bëhet “i shurdhër” për efektet e insulinës, duke kërkuar sasi progresive më të larta për të mbajtur kontrollin e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, ka një problem me këtë teori dhe është e njohur që qelizat beta ende prodhojnë shumë insulinë edhe nëse ato janë izoluar, domethënë në mungesë të niveleve të larta të sheqerit në gjak.

Studiuesit me UCLA kanë publikuar një studim të ri, i cili zbuloi se rezistenca ndaj insulinës mund të mos shpjegojë plotësisht pse te njerëzit zhvillohet diabet tip 2. Acidet yndyrore, rezulton, ndoshta një shkaktues në fazat e hershme të kësaj sëmundjeje, duke shkaktuar prodhim të tepërt të insulinës pa marrë parasysh nivelet e glukozës në gjak. Acidet yndyrore u gjetën të shkaktojnë një fenomen të quajtur “rrjedhje protoni”, i cili përfshin një proteinë të quajtur CypD.

Rrjedhja e protonit arriti ta nxiste prodhimin e tepërt të insulinës në minjtë e trashë para-diabetikë që kishin nivele normale të glukozës. Në mënyrë të zakonshme, acidet yndyrore nuk mund të shkaktojnë prodhimin e tepërt të insulinës në kafshë të shëndetshme. Në të kundërt, studiuesit zbuluan se minjtë që kishin mungesë të gjenit CypD, nuk kishin sasi të tepërt të prodhimit të insulinës pavarësisht se ishin të trashë.

Duke parë njerëzit posaçërisht, studimi zbuloi se qelizat e pankreasit njerëzor të izoluar dhe të ekspozuar ndaj niveleve të acideve yndyrore që do të ishin të pranishme tek njerëzit obez, i bëri ata të insulinojnë tepër.


Shtuar 2.01.2020 11:10