“Sloth robot” mund të përdoret për të shpëtuar speciet e rrezikuara

Gjitari mekanik mund të përdoret në bujqësi precize.

Kopshti Botanik i Atlantës do të përdorë një shthurje robotike për të shpëtuar disa nga speciet më të rrezikuara në botë.

Roboti i zymtë, i quajtur Slothbot, varet në pemë për të monitoruar kafshët, bimët dhe mjedisin. Është i aftë të monitorojë temperaturën, motin dhe nivelin e dioksidit të karbonit.

Ajo u ndërtua nga inxhinierët e robotikës në Institutin e Teknologjisë Gjeorgji dhe përdor panelet diellore për të fuqizuar vetë.

Ashtu si veprimet e bëra me vrull të kafshëve të vërteta, Slothbot lëviz ngadalë përgjatë një kabllo 100 këmbësh të shtrirë midis dy pemëve.

“Kjo nuk është se si dizajnohen zakonisht robotët sot, por të qenët i ngadaltë dhe me efikasitet të lartë të energjisë do të lejojë që SlothBot të mbetet në mjedis për të vëzhguar gjëra që ne mund t’i shohim vetëm duke qenë prezent vazhdimisht me muaj, apo edhe me vite”.

Slothbot mund të përdoret për qëllime të shumta përveç konservimit, të tilla si bujqësia precize. Kamerat në robot mund të zbulojnë sëmundjet e të korrave, ndryshimet e lagështisë dhe infektimin e insekteve.


Shtuar 21.06.2020 12:04