Mistere të antikitetit që nuk janë zbuluar akoma sot

Stonehenge dhe Ishulli i Pashkëve janë vetëm maja e ajsbergut kur bëhet fjalë për misteret e pazgjidhura.

Lexoni listën e mëposhtme të dhe do të kuptoni pse…

Mekanizmi Antikythera. Mekanizmi 2,000-vjeçar Antikythera i gjetur në një anije të mbytur të lashtë greke është quajtur “kompjuteri i parë”, duke përdorur një sistem dial-up për të ndjekur kohën qiellore të Diellit, Hënës dhe pesë planetet, së bashku me një kalendar, faza e Hënës dhe koha e eklipseve. Ishte më i sofistikuar se çdo mjet tjetër që do të shpikej për 1000 vitet e ardhshme, gjë që ndezi teoritë se duhet të ketë ardhur nga të huajt. Ndërsa shumica e hulumtuesve që nuk janë fans të kësaj teorie, ende nuk janë të sigurt se si grekët arritën të krijonin një mjet shumë më të avancuar se çdo gjë që kemi parë në atë epokë.

Dorëshkrimi Voynich. Dorëshkrimi i Voynichit është shkruar në Evropën Qendrore 600 vjet më parë, por dijetarët ende nuk e kanë idenë se çfarë thonë faqet, apo edhe se çfarë gjuhe është. Kohët e fundit, inteligjenca artificiale sugjeroi që fjalët janë hebraisht të shkruara në kod (siç kanë propozuar edhe ekspertët e mëparshëm), por ky studim ishte në gjendje të përputhej vetëm me 80 për qind të fjalëve në hebraisht dhe madje prodhonte fjali jokoherente.

Fusha me kavanoza. Midis maleve në Laos, një fushë është shtëpia e “fushës së kavanozëve”. Kavanozat e gurit – disa prej tyre janë pothuajse dhjetë metra të gjatë – datojnë nga 2,500 vjet më parë dhe askush nuk e di pse ata janë atje. Thuhet se kavanozët mund të jenë përdorur për varrim ose për të mbajtur trupat e dekompozuar.


Shtuar 3.05.2020 13:50