Djajtë e Tasmanisë u rikthyen në kontinentin australian pas 3 mijë vjetësh

Djajtë e Tasmanisë janë lëshuar në territorin e Australisë 3 mijë vjet pasi u zhdukën, në atë që ruajtësit e përshkruan si një hap ‘historik’.

Aussie Ark zbuluan sot se ata kishin lëshuar 26 prej gjitarëve mishngrënës në 400 hektarë në Barrington Tops, rreth 3.5 orë në veri të Sidneit.

Tim Faulkner, president i Aussie Ark, tha se lëshimet ‘historike’ në korrik dhe shtator ishin hapat e parë në një projekt të ngjashëm me lëvizjen e suksesshme për të kthyer ujqërit në Parkun Kombëtar Yellowstone në Shtetet e Bashkuara në vitet 1990.

Djajtë e Tasmanisë, të cilët peshojnë deri në tetë kilogramë dhe janë të zi apo ngjyrë kafe, zakonisht prejnë kafshë të tjera vendase ose kufoma të pastruara.

Djajtë nuk janë të rrezikshëm për njerëzit ose bagëtinë, por do të mbrojnë veten nëse sulmohen dhe mund të shkaktojnë dëmtime serioze.

Kafshët të njohura për zhurmën e tyre të jashtëzakonshme, nofullat e fuqishme dhe egërsinë kur përballen me rivalët për ushqim, klasifikohen si të rrezikuara.

Në territorin e Australisë, ata besohet se janë zhdukur nga pako dingoes, qen të egër vendas në kontinentin e gjerë, rreth 3 mijë vjet më parë.


Shtuar 6.10.2020 13:57