​Mina gjermane në ujërat e Kroacisë

Një studiues nënujor gjeti mina nga Lufta e Dytë Botërore afër Pagut, në thellësi prej vetëm 4 metrash.

Velimir Vrziq, një studiues 48-vjeçar nënujor nga Rijeka, gjeti dy mina antianije pranë ishullit Pag.

Këto janë mina të pashpërthyera nga Lufta e Dytë Botërore, të cilat kanë qenë në një thellësi prej vetëm katër metrash për më shumë se 75 vjet, dhe ekzistonte një rrezik i madh i aktivizimit në rast se dikush ndaloi një varkë me shpejtësi ose të hidhte spirancën.

Në një intervistë për Jutarnji të Kroacisë, Vrziq tha se disa ditë më parë shoku i tij Petar Smojver, i cili është një nga detarët më të famshëm kroatë, vuri re një objekt të pazakontë në një gji të vogël në ishullin Pag.

Ai ishte aty pranë dhe u zhyt, dhe nën det e priti një surprizë – gjeti një objekt metalik që i ngjan një mine gjermane kundër anijeve, modeli EMC.

“Kam regjistruar pozicionin tim dhe kam vazhduar më tej. Pasi kalova një kilometër tjetër nën det dhe hyra në gji, gjeta një minë tjetër ose një objekt metalik që i ngjan një modeli minë antianije UMB gjermane”, tha ish-oficeri i policisë nga Rjeka, i cili është specializuar në arkeologjinë nënujore.

Forcat gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore në mungesë të aviacionit dhe marinës në fund të luftës, kishin hedhur miniera antianije në të gjitha portet e rëndësishme dhe sipas disa vlerësimeve, në pjesën kroate të Adriatikut, “mbollën” rreth 6.000 mina deti. Pas luftës, shumë prej tyre u prishën, por jo të gjitha, dhe ato janë shumë të rrezikshme.

Departamenti i Policisë Lika-Senj dhe Ministria e Detit, Transportit dhe Infrastrukturës duhet të shkatërrojnë minat nënujore 70-vjeçare që përmbajnë 70 deri në 500 kilogramë TNT.

Ky nuk është zbulimi i parë i Vrziq. Këtë qershor, në brigjet e Kërkës, ai zbuloi mbetjet e një anije së romakëve, me amfora në vlerë të lartë.


Shtuar 1.08.2020 18:22